September 16, 2024

От краденето на булката, та до чупенето на питката! Генчо от “Игри на волята” с пищна сватба по народен обичай (Снимки)

Героят от телевизионната надпревара най-сетне се взе с любимата си Преслава

https://kliuki.net/bg-kliuki/ot-kradeneto-na-bulkata-ta-do-chupeneto-na-pitkata-gencho-ot-igri-na-volyata-s-pishtna-svatba-po-naroden-obichay-snimki/229673 Kliuki.net
От краденето на булката, та до чупенето на питката! Генчо от “Игри на волята” с пищна сватба по народен обичай (Снимки)

Двамата са заедно от три години и в крайна сметка се решиха на заветната стъпка. Според информацията големият ден не е предвиждал църковен ритуал, но всички “табиети” по нашенски са спазени.

Открай време Генчо от “Игри на волята” си има афинитет към традициите, затова и на сватбата му редица обичаи са уважени. Големият ден за младоженците е започнал с традиционното “крадене” на булката от моминския дом. Отбор юнаци пристигат в къщата ѝ и без много да му мислят, успяват да “откраднат” момата.

За да бъде семейството здраво и сплотено, влюбените спазват и друг ритуал – чупене на питка над главите си. Така в духа на народната традиция минава и венчавката. Интересен се оказва и обичаят за вземане на жартиера на Преслава.

Кандидат-младоженците лягат на земята в поза планк, за да покажат кой има най-здрави плочки. Е, макар да не става ясно кой е победителят заради желанието да не обидят някого, все пак и жартиерът си има нов собственик.

Генчо от “Игри на волята” пък не пести сили и на дансинга. Сили са му нужни и за разрязването на пищната многоетажна торта, която с булката режат, както традицията повелява.

Източник: show.blitz.bg