април 19, 2024

Антони Тренчев и Коста Кънчев повтарят Понци схемата на Ружа Игнатова и OneCoin

https://kliuki.net/kliuki/antoni-trenchev-i-kosta-kanchev-povtaryat-ponci-shemata-na-ruzha-ignatova-i-onecoin-3/166851 Kliuki.net
Антони Тренчев и Коста Кънчев повтарят Понци схемата на Ружа Игнатова и OneCoin

Nexo е загубил между 30 и 50% от активите на своите клиенти

Народният представител от 43-я парламент (2014 – 2017 г.) Антони Тренчев, е главно действащо лице в мащабна икономическа измама надхвърляща 4 милиарда долара, свързана с компанията за дигитални финанси и покупко-продажба на криптовалута Nexo, отбелязва alarma.bg.

35-годишният бивш политик от Реформаторския блок е съосновател и управляващ съдружник в регистрираната през 2018 г. българска криптобанка Nexo, за която от САЩ вече пристигат множество сигнали, че действа като Понци схема (термин, използван за обозначаване на всяка незаконна финансова операция, обещаваща високи печалби на потенциални инвеститори) и че ще повтори съдбата на криптопирамидата OneCoin („Уанкойн“) на Ружа Игнатова.

Вероятно си спомняте, че следите на Ружа Игнатова се изгубиха след пътуване до Атина. Тя завлече инвеститори на „Уайнкойн“ от цял свят с над 5 млрд. долара.

Към днешна дата Игнатова е включена в елитния стоп 10 на най-издирваните лица от ФБР. Прави впечатление, че тя е единствената дама в списъка.

През януари 2018 г., няколко месеца след зрелищния крах на криптопирамидата OneCoin и бягството на Ружа Игнатова, в България стартира дейността на Nexo – компания за управление на дигитални активи. През март същата година Nexo организира първото си публично предлагане на койни – цифрова валута, основана на блокчейн технология и криптография за отчетност на транзакциите и осъществяването на контрол върху създаването на нови единици, разкриват запознати.

Антони Тренчев и Коста Кънчев, са основатели на дружеството Nexo. Вероятно си спомняте, че Коста Кънчев бе сочен като босът в сянка на скандалната благотворителна фондация „Хелп Карма“. Той е бил и доскорошен акционер и в дружеството за бързи кредити „Кредисимо“.

В края на декември 2021 г. Софийска прокуратура повдигна обвинения за финансови злоупотреби и отклоняване на средства, събирани в рамките на дарителски кампании срещу управителя на фондацията Константин Кръстев.

Съдът наложи запор за над 8 600 000 лева на „Хелп Карма“ – пари, които вместо да отидат за благотворителност, са се съхранявали в трезори от фондацията. Константин Кръстев е първи братовчед на Коста Кънчев. Връзката между благотворителната пирамида „Хелп Карма“ и Nexo може да се проследи и чрез Калин Кънчев.

Бащата на Коста Кънчев и чичо на Константин Кръстев влиза в управителния съвет на „Хелп карма“ през март 2018 г., година преди благотворителната фондация да преустанови дейност след срамния скандал с отклоняване на средства от дарителски кампании.

За четиригодишната си дейност дружеството за дигитални активи Nexo е съумяло да привлече над 4 милиона клиенти от цял свят. От компанията твърдят, че управляват активи за 12 милиарда долара (!) и че са обработили транзакции за над 80 милиарда долара.

На практика обаче тези данни не могат да бъдат проследени официално, тъй като Nexo не спазва никакви регулации. Основната дейност на дружеството е отпускането на кредити в замяна на обезпечение, като клиентите трябва да заплатят в криптовалута.

Лихвеният процент при заемите с електронна валута в Nexo достига до 150%. На практика огромният лихвен процент далеч не е единственото съмнително нещо. Най-големите притеснения са, че от Nexo могат да злоупотребят с ценните книжа и стоките на клиентите си чрез сложна схема за отклоняване и пренасочване на криптопотфейлите, която вече бе приложена успешно от Ружа Игнатова и OneCoin.

Първият сериозен сигнал, че Nexo действа като пирамида, дойде през октомври 2021 г. Тогава лично главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс издаде забрана на компанията да отпуска кредити срещу клиптовалута на територията на щата. Според Летисия Джеймс, Nexo няма право да създава депозити в криптовалута, тъй като измамно представя дейността си като банкова, макар да няма лиценз за подобна дейност.

След като главният прокурор на щата даде десетдневен срок за прекратяване на дейността на Nexo в Ню Йорк, от компанията тихомълком блокираха дейността си на територията на Ню Йорк. 

Nexо обаче все още продължава да действа незаконно като банка в Америка и в държави от Европейския съюз, в разрез със законите.

„На практика Nexo извършва финансови услуги, оперира с милиарди, но не подлежи на никаква регулация. Офисът на компанията е базиран в София, така че българските власти би следвало да стартират разследване за незаконна финансова дейност и за измама в особено големи размери“, категоричен е български икономист.

Наблюденията му сочат, че след проблемите на Nexo в Ню Йорк и вторачването на главния прокурор на щата Летисия Джеймс в незаконната дейност на компанията, от дружеството са стартирали агресивна рекламна в България, с която са привлекли спешно стотици брокери, предлагащи на клиенти по телефона от цял свят отпускане на заеми, токени, изплащащи дивиденти, и карти за използване на криптовалута.

За да парират публикации в родни икономически издания за незаконния си бизнес, от Nexo сключиха тлъсти рекламни договори с „Икономедия“ на Иво Прокопиев и са сред медийните партньори на „Капитал“ в семинари по кибер сигурност.

Роден търговец на криптовалута разкрива, че от Nexo дори си позволили да замесят шейха на Дубай в своя фалшива реклама, разпространявана в социалните мрежи. Публикували рекламни съобщения в социалните мрежи, внушаващи, че и шейхът е техен клиент“.

През последните 2 месеца, след тоталния срив на криптовалутите и обявяването във фалит на няколко от най-големите заемодатели на криптовалута в света – Celsius Network, Voyager и BlockFi и Babel Finance, в специализирани сайтове за електронна валута, базирани в Америка и в Сингапур, започнаха да се появяват разкрития, че Nexo е загубил между 30 и 50% от активите на своите клиенти.

Основната част от гигантските загуби на Nexo са се формирали от инвестиции в крипто хедж фондове и острата турбуленция на крипто пазара след краха на електронните валути. От компанията категорично отричат да имат дупка в портфейла си, но не дават никаква информация в кои крипто хедж фондове са инвестирали 12-те милиарда долара, които твърдят, че управляват.

Притеснително е, че на сайта на Nexo компанията посочва, че управлява активи за 12 милиарда, докато на последните наети от фирмата билбордове из София рекламното съобщение е за „управление на активи за 8 милиарда долара“. На практика това означава, че от Nexo вече признават, че са загубили 4 милиарда долара!

Извън официалната загуба на Nexo в размер на 4 милиарда долара, до този момент никой не знае с абсолютна сигурност дали компанията не е претърпяла много по-големи финансови поражения.

Има основателни съмнения, че голяма част от инвестициите на вложителите в Nexo са били пренасочени неправомерно към собствениците на клиптобанката Антони Тренчев, Коста Кънчев и техни подставени лица.

Един от най-популярните анализатори в света на криптовалутата, познат с провището „Видра“ в Туитър, е провел мащабно разследване на дейността на Nexo. Той алармира последователите си за предстояща ликвидна криза в Nexo до края на 2022 г., със сигурна загуба от 87%.

В разследването си, публикувано чрез серия от постове в „Туитър“, „Видра“ разкрива, че от Nexo лъжат, че са одитирани в Швейцария, за да привличат наивни клиенти, възползвайки се от безупречната репутация на швейцарската финансова и регулаторна система.

„Nexo нямат одит в Швейцария, а атестация и това е само един от хилядите им трикове. Финансовият одит е обективно изследване на финансовите отчети на компанията, за да се гарантира коректното и точно представяне на финансовите отчети на компанията. Докато при Nexo става въпрос само за юридическо потвърждение на автентичността на документ. Това е просто проверка, че са спазени процесите, но не е одит в реално време, както лъжат от компанията! Те мятат подла стръв, всичко около тази фирма е полуистина или измама!“, алармира „Видра“.

Въз основа на публикациите му, а и след стотици подадени сигнали в Америка, федералните власти в САЩ вече са стартирали секретно разследване срещу Nexo, което най-вероятно ще завърши с повдигане на обвинения до края на годината.

финансови експерти алармират, че страната ни отново попада в епицентъра на гигантска финансова измама с криптовалута, както вече се случи с Ружа Игнатова. Възможно е да се окаже, че пирамидата Nexo е ужилила повече клиенти отколкото OneCoin“.

Източник: narod.bg