декември 09, 2023

Читатели питат: Продаде ли Моника задника си на "Промяната"? Сайтът й Дир.бг замазва гафа на Кирил Петков с танца в Бургас

https://kliuki.net/kliuki/chitateli-pitat-prodade-li-monika-zadnika-si-na-promyanata-saytat-y-dirbg-zamazva-gafa-na-kiril-petkov-s-tanca-v-burgas-3/166887 Kliuki.net
Читатели питат: Продаде ли Моника задника си на "Промяната"? Сайтът й Дир.бг замазва гафа на Кирил Петков с танца в Бургас

Половинката на експремиера Сергей Станишев манипулира общественото мнение с фалшива новина

Брутално погазване на журналистическите стандарти демонстрира сайтът Дир.бг в услуга на експремиера Кирил Петков, сигнализираха наблюдателни читатели, които наводниха форума на медията с гневни коментари. В 19.20 ч. на 29.08.2022 г. в сайта, чиято собственост се приписва на Моника Станишева, излиза репортаж със заглавие: "Предизборни таланти: Петков танцува латино, Костадинов пее народна песен (видео)". Няколко реда по-надолу дописничката напоително обяснява как бившият премиер Петков се бил пуснал "в страстно танго на улицата В ЦЕНТЪРА НА ПЛОВДИВ", а феновете го били сравнили с Джон Траволта.

На пръв поглед безобидната статия нарушава поне дузина от принципите на журналистическата етика, коментираха медийни експерти, намекващи, че "шеф Моника" била получила тлъст кешов транш за да "бърше нечистотиите" на бившите управляващи.

Но най-фрапиращо е, че статията в Дир.бг представлява скрит от публиката кризисен ПР, целящ да замаже чутовен в политическо и морално отношение гаф на Петков.

Припомняме, че в ранните часове на 29 август т.г. в интернет пространството се появи клип, заснет НА ЦЕНТЪРА НА ГР. БУРГАС, а не в Пловдив. Видеото показва как три дни след трагичната кончина на двамата бургаски полицаи, на метри от лобното им място, местните тартори на "Промяната" са организирали импровизирано латино парти с танцьорки от обкръжението на бургаския бос Георги Манев. Част от девойките бяха определени от бургазлии като "професионалистки" с леко поведение. В разгара на вакханалията,  насред националния траур и плюейки на паметта на загиналите офицери, Кирил Петков се впуска в страстен танц с една от полуголите девойки, а регионалните му съпартийци развеселено го аплодират. Шефът на бургаското ПП Константин Бачийски мощно и цинично подсвирва с два пръста в уста, въодушевен как Петков се отърква в голата женска гръд докато по същото време вдовиците на загиналите полицаи връзват черни забрадки. За финал гард от НСО потупва Петков дружески и одобрително по гърба.

Клипът е публикуван в стотици национални и регионални медии до ранния следобед на същия ден, а Фейсбук буквално прегрява от коментари на журналисти и политически анализатори, осъждащи нелепото поведение на Кирил Петков. За автор на клипа се сочи репортер на бургаския сайт "Флагман", който пръв го качва в социалните мрежи с ясното описание, че случката се разиграва в Бургас и коментар, че сред бурната латино нощ, Петков е пропуснал да регистрира партийната листа в РИК-Бургас, където строени са го очаквали журналистите.

Накратко, във фактологично отношение не остава и капка съмнение къде се е разиграла недостойната сценка. Ако трябва да използваме медиен жаргон, новината се е "извъртяла" и "изтекла" в новинарските сайтове до обяд и след това журналистите са се заели с отразяването на далеч по-актуални събития от деня.

Тук изниква резонният въпрос как само лидерът сред онлайн медиите Дир.бг, за който се предполага, че трябва да отразява най-рано и най-точно ставащото по света и у нас, качва статията "следварително" в 19.20 ч. на същия ден и то с фрапираща до непростимост фактологическа грешка, бъркайки Бургас с Пловдив? И  защо след като десетки читатели сигнализират за неточностите, редакторите се правят на разсеяни и не ги коригират?

Специалисти по онлайн маркетинг, до които се допитахме, дават интересна трактовка на казуса. Според тях в късния следобед на 29.08.2022 г., имиджмейкърите на "Промяната" (след като са прочели разгромяващите отзиви във Фейсбук) са се усетили какви репутационни щети им носи разпасаният танц на "Киро". Първо са мобилизирали дежурните си коментатори да обясняват, че то всъщност траурът бил два дни преди танца, как Петков бил насила дръпнат на дансинга, а танцьорката, видиш ли, не била съвсем гола, за да стигнат до абсурдното: "не е важно, че Кирил Петков денси върху полицейски гробове щом бил изгонил руските шпиони". Виждайки, че защитата не сработва, на сцената излиза вездесъщата Моника Станишева.

В гилдията упорито се сплетничи, че тя лично е телефонирала на ключов фактор от ПП, убеждавайки го, че Дир.бг ще пусне "лъскава" ПР статия от същата латино оргия с "дребна и невинна" грешка, заменяйки Бургас с Пловдив. Така огромна част от читателите на национално ниво  ще се фокусират върху танцувалните умения на Петков, вярвайки, че шоуто е под тепетата, където, Слава Богу, скоро не се е разигравала никаква трагедия. Тъй като Дир.бг има отличен онлайн рейтинг, статията бързо ще се индексира на първа страница в Google като "изтика назад" и "затапи" автентичните материали от Бургас. За капак, множество по-малки сайтчета щели да прекопират грешния материал на Дир.бг, установявайки онлайн хегемония на лъжата в интернет.

Нашите източници вярват, че факторите от ПП скорострелно са приели сделката без да се пазарят за стойността й. Дир.бг чинно публикува тотално невярна и тенденциозна статия, която по никакъв начин не е обозначена като платен материал, както повелява законът. Парите чинно влизат в каката на медията, а милионите читатели на Дир.бг с право се питат: "Продаде ли Моника задника си на Промяната?"

Източник: crimesbg.com