март 29, 2024

Ген. Атанас Атанасов уби ДСБ

https://kliuki.net/kliuki/gen-atanas-atanasov-ubi-dsb-3/166854 Kliuki.net
Ген. Атанас Атанасов уби ДСБ

Поддръжниците не му вярват

Разпадащата се ДСБ, ръководена от ген. Атанас Атанасов, се тресе от предизборно недоволство, разкриват членовете на една от трите партии в коалицията „Демократична България“.

Причината е общото управление с идеологическите им врагове от БСП в правителството на четворната коалиция и перспективата отново да бъдат заедно след вота.

Лидерът на бутиковата организация Атанас Атанасов често се срещал с поддръжниците и ги уверявал, че коалицията „Демократична България“ ще направи всичко по силите си да не участва във властта за втори път, заедно с червените.

Поддръжниците на Иван Костов обаче изобщо не му вярват, защото на практика не той, а Христо Иванов от „Да, България“ е силният човек в дясното обединение и поради тази причина мнението му надделява.

Припомняме, че ДСБ беше създадена от Иван Костов преди 18 години (през 2004 г.), когато отцепи голяма част от членовете на старото СДС. Успя да влезе самостоятелно в парламента още на следващата година, макар и с най-малко народни представители

След това под ръководството на Радан Кънев организацията залиня. От 2017 г., откакто ген. Атанас Атанасов застана начело на партията, нещата станали още по-зле.

Вероятно си спомняте, че през февруари се разпадна и младежката структура на ДСБ. Като официална причина бе посочено това, че Атанасов е човек от миналото.

Неофициално обаче причината е загърбените принципи на антикомунизъм и демократичност.

От партиите в коалицията „Демократична България“, ДСБ беше единствената, която няма министър в четворната коалиция. Надежда Йорданова и Божидар Божанов са членове на „Да, България“, а Борислав Сандов ръководи „Зелено движение“, които са либерални и центристки партии.

Тъмносините функционери недоволствали не само от водещата роля на Христо Иванов в „Демократична България“, а и от неспособността на Атанас Атанасов да надделее над него. Бившият правосъден министър във второто правителство на ГЕРБ имал много по-тежко мнение в коалицията, отколкото Атанасов, особено по отношение на връзките с другите партии в Народното събрание.

На изборите през юли ДБ взе почти 13% от вота, а само три месеца по-късно – през ноември, падна двойно до 6%.

След управлението в коалиция с ПП, Слави Трифонов и БСП феновете на Иван Костов са убедени, че на 2 октомври обединението трудно ще прескочи бариерата за влизане в 48-ото Народно събрание.

Източник: narod.bg