март 29, 2024

Известният ъндърграунд герой Пижака – арестуван за трафик на крадени коли

https://kliuki.net/kliuki/izvestniyat-andargraund-geroy-pizhaka-arestuvan-za-trafik-na-kradeni-koli/166820 Kliuki.net
Известният ъндърграунд герой Пижака – арестуван за трафик на крадени коли

Бандата на известния с прякора Пижака пласирала в Турция над 100 луксозни крадени коли

Известният бургаски ъндърграунд герой Стоян Атанасов, по-известен с прозвището Пижака е легенда в ъндърграунд средите там. Според МВР той е ръководител на престъпна група, чиято основна дейност била трафик на крадени луксозни МПС-та към югоизточната ни съседка и Близкия Изток. Преди около седмица органите на реда заковаха бандата му, като задържаха 55-годишният й шеф и 5 от членовете й. Сред тях има и една жена.

Бандата му е успяла да изтъргува повече от 100 луксозни автомобила в република Турция и други страни от Близкия Изток. Возилата са били откраднати от наши автоджамбази, като най-често те „прибирали“ колите от Италия, Франция и Гърция, а са пристигнали в България чрез пристанището в областния град.

След внасянето им на родна земя, на тях са били оформяни документи, пренабивани номера на рама и регистрирани официално в КАТ, като често се водели собственост на бедни и социално слаби цигани. Към момента следствените органи са открили 39 такива случая, но групата е унищожила по-голямата част от документацията си.

Престъпната група е успяла да спечели повече от 4 000 000 лева от пласираните автомобили, за които са открити документи. Също така със съдействието на властите в Турция там са открити и подготвени с фалшиви документи 11 коли в тайни гаражи, готови за продан.

Според шефът на бургаската полиция към момента няма данни в престъпната схема да има замесени служители на Пътна полиция. Въпреки твърдението на старши комисар Калоян Калоянов в града много от запознатите хора смятат, че подобна схема няма как да се движи без съдействието на катаджиите.

В арестуваните членове на групата присъства и известният Сашо Полицая, който до скоро е бил служител на МВР и има голям опит във ведомството. Съмнението падат именно върху него, че той е организирал действащи полицаи, подпомагали престъпната банда.

Тарторът Стоян Пижака е емблематично име в кримисредите в областния град. Той е в „бизнеса“ още от 90-те години. Оттогава той е известен със застрахователни измами, както и кражби на МПС-та. Името му е спрягано, като един от основните босове на автомобилната мафия там. Също така от много време той осигурява бронирани коли на голяма част от „добре облечените бизнесмени“, използващи такива коли.

Това съвсем не е първата среща на Стоян Атанасов със закона. През лятото на 2011-та година той беше зрелищно задържан от бургаската полиция заедно с други известни лица –Слави Желязков, Стоян Димитров, Тодор Киряков, Йордан Киров.

Тогава също разследващите органи го обвиниха, че той оглавява група от автокрадци, задигащи колите с цел откуп от собствениците им. Тарифата била 30% от пазарната стойност, а отказващите да платят били „наказвани“ с разглобяване и продавани на части в цяла България.

Един от известните клиенти на организацията на Пижака е соченият за престъпен бос от Перник Валентин Кирилов, известен с прякора си Пуйката.

При спецакцията Стоян Пижака остана няколко месеца в следствения арест по обвинение за кражби и искане на откупи за коли, като делото все още не е приключило. Слухове го свързват в роднинска връзка с известен съдия от Бургас. 55-годишният ъндърграунд герой е заплашен от присъда между 5 и 8 години, а също и конфискация на имуществото му. Към момента той е оставен в ареста за постоянно с постановление на съда, тъй като смята, че има вероятност да се укрие или да извърши ново престъпление.

Източник: Уикенд

Известният ъндърграунд герой Пижака – арестуван за трафик на крадени коли