март 29, 2024

Костя Копейкин пак сгази лука

https://kliuki.net/kliuki/kostya-kopeykin-pak-sgazi-luka/166999 Kliuki.net
Костя Копейкин пак сгази лука

В името на келепира са готови на всичко
Партията на Костя Копейкин „Възраждане“ прибегна до откровена измама в отчаяния си опит да надъха феновете си за предстоящите избори на 2 октомври.

Вместо реална агитация из страната, хората на Копейкин измислиха фалшиво социологическо проучване, според което са водеща политическа сила.
Прави впечатление, че от няколко дни насам, партийни функционери и редовни активисти споделят трескаво изследване, проведено сред 4999 души от някаква си агенция „БНМ Рисърч груп“, в което се твърди, че Възраждане ще е първа политическа сила с 22.9%.

Според нито едно друго изследване, представено от реномирани агенции през последната седмица партията на Копейкин няма такъв прогнозен резултат на предстоящите избори.
Те посочват, че формацията на Костя Копейкин ще събере между 8 и 10% от гласовете на избирателите. И макар през последните години повечето социолози да не успяха да предвидят точно изборните резултати, то грешките им са с едва няколко процента.

Сами забелязвате, че при резултата на „БНМ Рисърч груп“, разликата е двойна. Въпреки това хора от партийното ръководство продължават да твърдят пред феновете си, че социологията е вярна. Вождът на партията Костя Копейкин пък се пъчи по медиите като бъдещ министър-председател. Друг е въпросът дали в рекламираното от него проучване има нещо вярно.

Бърза проверка в интернет не показва никакви следи за съществуването на социологическа агенция с наименованието „БНМ Рисърч груп“. Така наречените изследователи на електоралните нагласи нямат регистрация като фирма или поне сайт в интернет, на който да бъдат обявени имената на хората, провели въпросното проучване.

Нито един от социолозите не е чувал дори за подобна агенция. Колеги на управителя на „Алфа рисърч“ – Боряна Димитрова споделят през смях, че не желаят дори да коментират фантасмагориите на разни фантоми.

Единственият резултат, който излиза за „БНМ Рисърч груп“ в гугъл, е тяхна картинка с друго социологическо проучване, проведено през май. Тогава те дават на партията на Костя Копейкин едва 18.4%. Както си му е редът, политическите врагове на Копейкин Български възход на Стефан Янев и БСП, които са им преки конкуренти за русофилските гласове, са набутани в миманса.

Според проучването на „БНМ Рисърч груп“, социалистите получават едва 5% от гласовете, а формацията на Янев дори не успява да мине 4%-вата бариера.
За сметка на това пък на ГЕРБ, с които хората на Копейкин се съюзиха, за да свалят кабинета на Кирил Петков, е отредено почетното второ място с 21.7%, което поне съвпада с резултатите на останалите агенции.
Източник: Уикенд