април 18, 2024

НА ГКПП МАЛКО ТЪРНОВО МИГРАНТИ ОТ ТУРЦИЯ МИНАВАТ С ПОМОЩТА НА ГРАНИЧНИ ПОЛИЦАИ! МВР Е СЕЗИРАНО, НО СЛУЧАЯТ Е ПОТУЛЕН! (ВИДЕО)

https://kliuki.net/kliuki/na-gkpp-malko-tarnovo-migranti-ot-turciya-minavat-s-pomoshtta-na-granichni-policai-mvr-e-sezirano-no-sluchayat-e-potulen-video/166972 Kliuki.net
НА ГКПП МАЛКО ТЪРНОВО МИГРАНТИ ОТ ТУРЦИЯ МИНАВАТ С ПОМОЩТА НА ГРАНИЧНИ ПОЛИЦАИ! МВР Е СЕЗИРАНО, НО СЛУЧАЯТ Е ПОТУЛЕН! (ВИДЕО)

На територията на ГКПП „Лесово“ и ГКПП Малко Търново съществуват корупционни практики изразяващи се в изнудване за заплащане на различни парични суми от шофьорите на товарни камиони, автобуси и редовно пътуващи през пункта граждани занимаващи се с дребна търговия.

Групата от митнически служители е формирала „такси“ за преминаване на българо-турската граница размера, на които зависи от това до каква степен и с какво количество са нарушени действащите нормативни актове.

„Такси“ се събират по различни поводи и в различен размер, така например при констатиране на нередност между предоставените документи и превозваните реплики на маркови стоки се иска по 50 долара на чувал. Ако лицето не посочи истинският брой на пренасяните чували „таксата“ става 100 долара, което е своеобразна санкция за лицето, което не е посочило реалното количество на внасяната стока.

Министерство на вътрешните работи е било сезирано, че група от мигранти –афганистанци са преминали държавната граница от Република Турция в Република България в района на ГКПП Малко Търново, като същите са били подпомогнати от гранични полицаи.

Проверката е била възложена на служители от Бургас, ръководена от Мирослав Иванов (това са онези полицай снимани да спят по време на работа), (https://www.iskra.bg/politsai-ot-odmvr-burgas-spyat-po-vreme-na-rabota-a-kakvo-pravi-tehniat-nachalnik-miroslav-ivanov/
Именно Мирослав Иванов и неговият екип са получили и записи от камерите на пункта в Малко Търново, където се преминали мигрантите.

На една от камерите в 01.46 ч. се вижда в далечината група от 5 лица, които преминават през тъмен участък от Република Турция и влизат в Република България в района на ГКПП Малко Търново.

Получената информация, която е предоставена лично на Мирослав Иванов от Бургас не е отразена в никакъв документ или доклад и той не е организирал извършване на проверка, за да бъде установено- какви са били преминаващите лица – мигранти, терористи или други, кои гранични полицаи са били на смяна, защо мигрантите са минали точно през това място, където видео наблюдението е слабо и мястото не е осветено.

След огромната трагедия, която се случи на 25.08.2022г. с двама служители на ОД МВР Бургас, въпросът е какво се е случило с тези видео файлове, на които се вижда как 5 лица преминават през пункт на ГКПП Малко Търново необезпокоявани от никого.
Служителите, които са били въпросната вечер на смяна все още си служат.
Източник: afera.bg