март 28, 2024

Никола Минчев: Не тая ненавист към никого

https://kliuki.net/kliuki/nikola-minchev-ne-taya-nenavist-kam-nikogo/167023 Kliuki.net
Никола Минчев: Не тая ненавист към никого

Подчертава, че участието в обществения живот е от огромна важност и винаги дава резултат
Звездата на Никола Минчев в сферата на политиката изгря в края на миналата година.

Дотогава непознат за широката общественост, Никола Минчев стана председател на 47-то НС и бързо се превърна в основен оратор на ПП.

В политическите среди е известен с диалогичността си и спокойствието при водене дори на най-тежките пленарни маратони и дълги процедури по реплики и дуплики между представителите на различните политически сили. С твърдата си юридическа ръка успя да парира схватките на обиграните и опитни парламентаристи.

Както знаете, той бе отстранен от поста си предсрочно. Дали е готов отново да ръководи най-важната институция в страната и какви поуки си е извлякъл за осемте месеца, които изкара в активната политика, можете да научите в следващите редове.

Никола Минчев бе сред политиците, които отидоха на място в селата в Карловско, които бяха застигнати от потопа. Той разкри, че това, което е видял там е една истинска човешка трагедия. Някои от домовете, са засегнати изключително тежко и ще е нужна много работа, за да се превърнат отново в обитаеми.

Никола Минчев и колегите му помогнали на място в разчистването на калта, но работата, която трябва да се свърши още, наистина е много. Категоричен е, че е нужна още техника на терен, тъй като риненето на такова огромно количество кал само с лопати е невъзможно.

Прави впечатление, че сякаш се получи някакво съревнование между политическите сили кой е изкарал повече хора на терен и кои от тях са отишли само, за да се снимат на фона на разрушените къщи.
Минчев обаче бе категоричен, че не може помощта, която всеки дава да бъде определяна като съревнование и призова да се помага, без излишни фанфари. Подчерта и че не е необходимо камерите да се фокусират върху трагедията на хората, тъй като това ги натоварва още повече.

Посочва, че никой не е очаквал лека политическа кампания предвид променената геополитическа ситуация към момента. За никого не е тайна, че войната в Украйна повлече множество кризи в цяла Европа и нашата страна също не прави изключение.

За себе си разкрива, че никога не са го привличали политическите разпри и интриги. Подобни неща дори не го впечатляват, признава откровено той. Подчертава, че е в политиката заради важните неща – промените, реформите, които трябва да извървим, за да продължи страната ни по по-добър път.

Едва ли има някой, който да не е наясно с факта, че когато има политически опоненти, са неизбежни различните виждания за управление. Макар да не харесва всичко, което правят политическите им опоненти, все пак го приема. Най-важното обаче за ПП е да видят какво могат да променят или да направят, за да довършат започнатото. Не пропуска да отбележи, че 12-те години управление на ГЕРБ безспорно имат своето значение и последствия, предвид факта, че все пак става въпрос за значителен период от време.
Посочва, че страната ни не е използвала пълноценно шансовете за повишаването стандарта на живот и безспорно е изостанала.

Поуката, която си е извадил за кратката си политическа кариера е, че е без значение как някой си върши работата на своя пост, ако политическата програма на другиго налага този някой да бъде отстранен от поста. За всички стана ясно, че Никола Минчев бе свален от поста си въпреки, че по време на дебата за тази цел, не бяха чути негативни оценки за работата му.
В този ред на мисли голяма част от колегите му казали, че случващото се не е насочено персонално към него, а е конюктурно решение.

Минчев не крие, че това не го разбира и според него, ако някой си върши качествено работата, няма причина да бъде отстраняван, независимо представител на коя политическа сила е. според него този вид политика трябва да бъде променена в дългосрочен план.

Не крие, че винаги е имал интерес към обществения живот и е участвал в протестни действия срещу властта или в името на каузи през 2013 и 2020 година, както и в много други.
Преломният момент обаче настъпил с обаждане на Кирил Петков и предложението да се включи в политическия проект, който започват заедно с Асен Василев. Тъй като разчел в този проект смислени идеи за бъдещето на страната, с участието на способни хора и с правилна нагласа, се съгласил. Уточнява, че с Петков се познават доста преди това.

Минчев си дава ясна сметка, че осемте месеца управление на ПП са били доста динамични откъм политическа обстановка в световен мащаб, което несъмнено се е отразило на управлението им. Определя го като сериозен тест не само за българското правителство, а и за управлението на цяла Европа.

Целта на обиколките из страната по време на предизборната кампания е да чуят от първа ръка проблемите на хората, а след това, когато отново се върнат в управлението – да ги решат. Посочва, че политиката е дългосрочна игра и в осемте месеца на управление, са направили само първите стъпки в нея.

Това, че българите усещат най-осезаемо вихрещата се криза се дължи на 12-годишното управление на ГЕРБ и последствията от него, категоричен е Минчев.
Като една от задачите, които са си поставили за следващия парламент, е ново увеличението на пенсиите и вдигане на минималната заплата до 50% от средната за страната. Освен това планират внасяне на програма за компенсации цените на газа.

Категоричен е, че това да стане председател на ПП не е на дневен ред. Подчертава, че партията има своите лидери, зад които всички останали стоят неотлъчно.
Би заел отново председателското място в НС, ако има мнозинство, което да застане зад номинацията му. В рамките на кампанията обаче това не е обсъждано, тъй като е от огромно значение какво ще е разпределението в 48-то НС.

От личен опит вече знае, че парламент в изключително фрагментирана среда се ръководи с огромно спокойствие, търпение и уважение към всички.
Той е от малцината, които се радват на постоянната подкрепа от страна на съпругата си, без оглед на това какво се случва.
При все, че през цялото време се е старал да се придържа към правилника на НС е видял с очите си, че той може да бъде тълкуван по различен начин от различните народни представители.

Никола Минчев и съпругата му имат две деца – на 5 и на 3 години. Те били наясно, че баща им е шеф на Народното събрание, но не осъзнавали какво означава това на практика. При все, че са го виждали няколко пъти по телевизията, не им е било особено интересно. Признава обаче, че промяната в живота на цялото му семейство, е била огромна, най-малко заради факта, че председателят на НС се движи постоянно с охрана на НСО.

В първите седмици това е било огромен проблем и за самия него. Една от основните цели, които си поставили със съпругата му, било това, с което се захваща да има минимално негативно отражение върху семейството му и смята, че са я постигнали.

Няма никакви притеснения от това децата му да получат образованието си в държавни, а не в частни училища. Посочва, че самият той е минал през държавната образователна система и е изключително доволен от нея. Това, на което възнамерява да ги научи е, че участието в обществения живот е от значение и винаги дава резултат. Категоричен е, че неглижирането на общите интереси води до негативно въздействие спрямо всеки от нас.

Малцина са наясно с факта, че прадядото на Никола Минчев е депутатът от 24-о и 25-о НС – Сирко Станчев. Признава, че не е имал честта да го познава, но пък синът му (неговият дядо Никола, чието име носи) му е дал най-важното. При все, че дядо му е бил син на екзекутиран от Народния съд, не изпитвал никаква злоба и желание за мъст и това винаги му е правило много силно впечатление.

Никола Минчев се надява и той да успее да съхрани себе си от подобни емоции и да направи същото в политиката. Не изпитва абсолютно никакво желание за отмъщение на онези, които са вървели срещу него и са го свалили предсрочно от поста председател на 47-то НС.
Източник: Уикенд