март 29, 2024

Актьорът Дейвид Славчев си отиде на 51-годишна възраст

През последните години той бе директор на Драматичния театър във Видин

https://kliuki.net/kuriozi/aktyorat-deyvid-slavchev-si-otide-na-51-godishna-vazrast-2/204224 Kliuki.net
Актьорът Дейвид Славчев си отиде на 51-годишна възраст

Актьорът и директор на Драматичния театър във Видин Дейвид Славчев почина след дълго боледуване на 51-годишна възраст, съобщиха неговите близки, цитирани от Нова телевизия.

 

Семейството изказва искрени благодарности към екипа на проф. Николай Габровски от "Пирогов" за грижите, положени през последните 7 месеца за Дейвид.

 

Актьорът Дейвид Славчев си отиде на 51-годишна възраст

Дейвид е роден на 14 юли 1971 година в София. Майка му Уляна Стойчева и вуйчо му Вихър Стойчев са актьори в Младежкия театър и той прави първата си театрална роля на неговата сцена, когато е едва на 8 години в пиесата "Не събуждайте госпожата" от Фридрих Дюренман, но с това слага и началото на участията си и в други постановки на театъра и на покани от "Детска редакция" на БНТ, където участва в продължение на осем години в телевизионни предавания, филми и сериали.

 

През същите години посещава театралната школа на "Сълза и смях" с ръководител Бончо Урумов и пантомимната школа на Милчо Милчев. Средното си образование завършва в софийска гимназия с усилено изучаване на английски език, а през 1991 г. е приет в НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов и още като студент е ангажиран от Леон Даниел в спектакли на Младежкия театър.

 

След дипломирането си в продължение на 5 години Дейвид Славчев играе в Софийския пътуващ театър, но през 2000 г. е поканен от режисьора Андрей Аврамов за щатен актьор в Младежкия театър. Играе в главните роли в "Ян Бибиян" от Елин Пелин" и "Пеперудите са свободни" от Леополд Герш, както и в "Пипи Дългото чорапче" по Астрид Лингдгрен, "Френският квартал" от Тенеси Уилямс и други постановки. Следват роли предимно в чужди, но и в няколко български филма, участието му в първото предаване със скрита камера по БНТ 1 "Пирон", заедно с Влади Въргала, Август Попов и др. Зрителите го познават добре и в превъплъщението му на репортер, част от екипа на предаването "Господари на ефира". Именно в тази си роля през 2004 г. Дейвид успя да влезе с гранатомет в сградата на Министерството на външните работи, за да покаже слабите мерки за сигурност.

 

През 2018 г., след спечелен конкурс, актьорът става директор на Видинския драматичен театър.

 

Екипът ни изказва искрените ни съболезнования на семейството и близките на Дейвид Славчев.

Източник: dir.bg