май 03, 2024

Изборите остават! Ако е с машини – всеки кандидат може да обжалва резултата!

ЦИК решава дали да остане машинното гласуване

https://kliuki.net/kuriozi/izborite-ostavat-ako-e-s-mashini-vseki-kandidat-mozhe-da-obzhalva-rezultata/211663 Kliuki.net
Изборите остават! Ако е с машини – всеки кандидат може да обжалва резултата!

След скандала с машините в ЦИК заседават дали местният вот в неделя да се проведе с гласуване само с хартиена бюлетина. Днес ДАНС обвини заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов в умишлено заснемане на кода от машините, предназначени за гласуване.

 

Сериозният скандал се разрази след изкарване на данните как Стойнов е направил забранена процедура за повторно вадене на секретния код, а след това го е заснел със смартфона си. Това противоречи със законите за тайния вот и създава предпоставки за манипулация. Това накара редица партии да излязат със становище, че вотът е опорочен. Някои от политиците поискаха гласуване само с хартиена бюлетина, а решението ще вземе тази вечер ЦИК след безпрецедентното заседание.

 

Президентът Румен Радев също има право да издаде указ за отмяна на вота, но това би било в разрез с Изборния кодекс, коментират експерти. Според тях няма основание за отмяна или отлагане на вота и такова би било довело до липса на власт и самоуправление на местно ниво. Те допълват обаче и опасенията, че е възможно да се стигне до стотици жалби на резултатите от кандидати, ако машините останат. И всяко едно оплакване може да бъде прието като основателно от съда, след като вече има данни за изтичане на информация за секетния код.

 

Окончателното решение ще бъде взето след заседанието на ЦИК.

 

Източник: novini.bg