април 27, 2024

Маринела Арабаджиева си спести плащането на милиони левове данъци чрез порочни практики

Дискотека "Мегами" на фамозната милионерша закована от НАП в укриване на обороти с менте фактури

https://kliuki.net/kuriozi/marinela-arabadzhieva-si-spesti-plashtaneto-na-milioni-levove-danaci-chrez-porochni-praktiki/215946 Kliuki.net
Маринела Арабаджиева си спести плащането на милиони левове данъци чрез порочни практики

От години делото за данъчни афери и пране на пари срещу олигарха Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела, се влачи по съдилищата и няма изгледи да свърши скоро, но държавата все пак постига минимални успехи. В ролята на победител влиза НАП, която, действайки на принципа „капка по капка вир става“, успява да си прибере над 100 000 лв. ДДС и данък печалба, които фирма на Маринела Арабаджиева е „забравила“ да плати.

 

За да бъдем обективни, успехът бледнее на фона на десетките милиони, които ръководената от Арабаджиеви престъпна група е източила, но пак е по-добре от нищо. Хилядарките са спестени от фирма „Фешън Рентал”, става ясно от съдебното решение, с което е потвърден издаденият от данъчните ревизионен акт. Фирмата е създадена през 2016 г. от сина на Арабаджиеви – Вълчо и наследника на подземния бос Жоро Шопа – Лоренцо Семерджиев. Двамата съдружници отварят дискотека „Мегами” в притежавания от Ветко Арабаджиев хотел „Маринела“.

 

Маринела Арабаджиева си спести плащането на милиони левове данъци чрез порочни практики

След наливане на огромни суми за реклама, нощният клуб бързо се превръща в едно от най-хитовите столични заведения. Съдружието между Вълчо и Лоренцо

не изкарва дълго, а причината, според запознати, е тривиална – подялба на печалбите. Все пак Арабаджиев-младши има по-солидни аргументи – татко му е собственик на хотела, където е дискотеката. Така, само няколко месеца след отварянето на „Мегами”, собственик на фирма „Фешън Рентал" става Маринела Арабаджиева.

Милионершата набързо привнася практиките си да укрива обороти и си спестява плащането на милиони левове данъци, заради което със съпруга й са подсъдими.

 

От ревизионния акт на „Фешън Рентал” става ясно, че фирмата е прилагала всевъзможни врътки, за да надува разходите си, с което се намалява и дължимата печалба към бюджета. Проверката на данъчните показва, че нощният клуб е сключил десетки договори с кухи фирми за всевъзможни услуги – от реклама, през охрана, доставки на продукти или различни услуги. Платените за това пари са отчитани с фалшиви касови бележки и фактури.

 

В списъка с издатели на подправени фактури, установен при ревизията на НАП, е и фирмата на депутата от ГЕРБ Любен Дилов-син. Проверка на данъчните показва, че депутатската фирма няма персонал, техника или каквито и да е възможности да извърши услугите, за които уж са му платени десетки хиляди левове.

 

Друга от врътките, с които фирмата на Маринела Арабаджиева си е намалявала данъците, е сключването на договори за организиране на партита или рекламни събития в дискотеката. Огромна част от ангажиментите така и не са изпълнени, което води до плащането на близо половин милион лева неустойки. Доста от фирмите, взели парите, са собственост на социално слаби цигани, а по „чиста случайност“ част от документите за плащанията са унищожени при пожар в дискотеката през 2017 г.

 

В стремежа си да надуе разходите, Арабаджиева стига и до абсурдни крайности, става ясно от ревизионния акт. Някои са толкова нагли, че и слепец ще разкрие врътката. Като фактурите за бензин за близо 5000 лв., макар фирма „Фешън Рентал“ да не притежава коли.

 

В крайна сметка, след няколкомесечни проверки, ревизорите стигат до заключение, че фирмата на Маринела Арабаджиева трябва да плати още над 100 000 лева ДДС и данък печалба. След обжалване, ревизионният акт е потвърден от съда. Друг е въпросът дали схемите са спрели. Според фирмените отчети „Фешън Рентал“ продължава да е на загуба, макар нощният клуб да не страда от липса на клиенти и в някои дни да се пръска по шевовете. Остава да видим дали същият успех ще има и прокуратурата по делото за данъчни измами и пране на десетки милиони левове срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Източник: Уикенд, crimesbg.com