април 27, 2024

Мартин Нотариуса бил под прикритие в ГДБОП, държал и проститутки

Застреляният съдебен брокер намирал и вербувал свидетели на прокуратурата по знакови дела

https://kliuki.net/kuriozi/martin-notariusa-bil-pod-prikritie-v-gdbop-darzhal-i-prostitutki-2/218351 Kliuki.net
Мартин Нотариуса бил под прикритие в ГДБОП, държал и проститутки

На специален статут в МВР и прокуратурата се е радвал застреляния Мартин Божанов – Нотариуса. Това издават запознати с тъмните му дела приживе. Според няколко независими един от друг източници, Божанов е бил офицер под прикритие в ГДБОП, уж внедрен в родния ъндърграунд, за да добива „оперативно интересна информация“ за знакови мафиоти.

 

За задкулисното влияние на Мартин Нотариуса в МВР, Софийската районна прокуратура и закритите преди 2 г. от Народното събрание Специализиран съд и прокуратура се разбра едва след като 51-годишният аферист беше ликвидиран. Разкритията вече доведоха до оставката на шефката на Районната прокуратура в София Невена Зартова и четиримата й  заместници – Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев. Твърди се, че петимата прокурори както и още техни колеги от други структури на държавното обвинение са били част от бандата на Мартин Нотариуса.

 

„За да бъде легитимирана бандитската дейност на Мартин Божанов, още преди 5 години той се сдоби с карта на офицер от ГДБОП. По подобие на друг застрелян мафиот – Алексей Петров, който също беше офицер под прикритие, а в действителност рекетираше под полицейски и прокурорски чадър, Божанов командореше неофициално както най-елитното полицейско звено в България, така и десетки прокурори и съдии“, разказва потърпевш от сенчестата и сраснала се с държавата рекетьорска империя на Мартин Нотариуса.

 

Твърди се, че ролята на Мартин Божанов с била да осигурява свидетели на Специализираната прокуратура по знакови дела, сред които съдебния процес срещу Веселин Денков – Весо Брадата, делото срещу алкохолния олигарх Миню Стайков, приватизатора Николай Банев и туристическото семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви.

 

„Повечето кошаревски“ свидетели от ъндърграунда, които Специализираната прокуратура ползваше по знакови дела, бяха откривани и вербувани за държавното обвинение от Мартин Нотариуса. Зад паравана на тази дейност Божанов и кръгът от полицаи, прокурори и съдии около него изградиха бизнес за милиони, предлагайки платено правосъдие. Мрежата на влияние на Мартин Божанов се прокъса миналата пролет, когато Висшият съдебен съвет отстрани главния прокурор Иван Гешев“, категоричен запознат. Той не допусна възможността Мартин Нотариуса да е ликвидиран от действащи полицаи по заповед на прокурори, тъй като вече нямал влияние в съдебната система, а под угрозата да се сдобие с осъдителна присъда по старо дело е отправял закани дори към доскорошни свои партньори.

 

Според друг запознат – обитател на столичния ъндърграунд Мартин Божанов – Нотариуса, съвместно с няколко все още действащи спецполицаи от ГДБОП е контролирал солиден дял от проституцията в София като под контрола на бандата му, са били два ВИП бардака в центъра на столицата, работещи под прикритието на стриптийз клубове. Божанов и спецченгетата осигурявали и полицейска закрила над десетки други ВИП жрици на любовта, които публикуват свои обяви в специализирани сайтове за запознанства.

 

„Повечето от проститутките в София са пазени от ченгета от ГДБОП, които се намесват при евентуален проблем с клиент. Сводниците, които контролират проститутките, плащат половината от своя дял на групата на Мартин Нотариуса", разяснява запознат.

 

Според думите му Мартин Нотариуса стоял зад разбития през ноември 2018 г. от антимафиотите нелегален публичен дом, помещаващ се на 19-ия етаж на 5-звездния хотел „Маринела“ в София. Преди нощният клуб „Гейша“ да бъде атакуван от МВР и Спецпрокуратурата, съдържателят му – адвокатът от Варна Светослав Бързанов, бил рекетиран от бандата на Нотариуса за солиден процент от оборота.

 

„През последните няколко години почти всички мастити сутеньори от София бяха ударени, а контролът върху проституцията беше поет от полицаи“, категоричен е човек, наясно със сиуацията.

 

Твърди се, че Мартин Божанов е държал два бардака в София още преди десетилетие, като в публичните му домове на ул. „Шишман“ били монтирани тайни видеокамери, които записвали клиентите. Неофициално се твърди, че сред предлаганите от Божанов услуги на магистрати били над 50 млади красавици. Разправят, че последната съпруга на Мартин Божанов – полицайката от ГДБОП Гергана, била част от сутеньорската банда в МВР, след като преди това се ползвала с чадър от ГДБОП. След убийството на Нотариуса стана известно, че той се е женил 4 пъти, има 5 деца и две ЕГН-та.

Източник: Уикенд, crimesbg.com