април 28, 2024

10 златни правила, които ще ви помогнат да не напълнеете през есенно-зимните месеци

В противен случай ще добавите поне 3-5 кг. до пролетта

https://kliuki.net/liubopitno/10-zlatni-pravila-koito-shte-vi-pomognat-da-ne-napalneete-prez-esenno-zimnite-meseci/209921 Kliuki.net
10 златни правила, които ще ви помогнат да не напълнеете през есенно-зимните месеци

Безспорно есенно-зимният сезон предразполага към напълняване. Вероятно се досещате, че основните виновници за това са ограничените движения (заради студеното и дъждовно време, когато на никого не му се излиза на разходка), значително намалената консумация на плодове и зеленчуци и разбира се – увеличената консумация на свински пържоли, червено вино и туршии.

 

Всичко това ще добави поне 3-5 кг. върху теглото ви до пролетта, когато ще откриете ужасени, че формите ви са се закръглили повече от желаното. Чинното прибиране на банските в гардероба и изваждането на якета и пуловери, не трябва да ни кара да се отпускаме, тъй като всички сме наясно колко трудно се спазват диетите и колко изтощителни са тренировките във фитнеса, ако решим да си възвърнем формата след това.

 

Диетолозите подчертават и да не забравяме, че всяко рязко отслабване или напълняване, причинява стрес за тялото и тона несъмнено се отразява зле на общото ни здравословно състояние.

Ето защо те са систематизирали 10 прости правила за контрол на теглото, които ще са ви от помощ да съхраните фигурата си стройна през дългия есенно-зимен период.

 

НАБЛЕГНЕТЕ НА ДОМАШНИТЕ СУПИ

Хората, които хапват повече супа, без да се изкушават от прекалената консумация на пържоли и мазни мезета, приемат значително по-малко калории. Това се твърди в заключенията, направени по време на едно скорошно проучване по темата. Според учените водата, доставена на организма чрез храната, за разлика от тази, която просто пием постоянно, съхранява усещането за ситост значително по-дълго време. Диетолозите съветват да се консумират предимно нискокалорични супи – като зеленчуковите например.

 

Проучванията показват също така, че липсата на достатъчно светлина през зимата понижава нивото на серотонина, а това предизвиква чувство на умора и повишаване на апетита. Ето защо, когато човек изпита неистов глад, най-добре е да хапне една супа вместо сандвич с месо или шоколадова вафла. Освен това не бива да се забравя, че супите са идеално средство за предпазване от настинки и грип, който и тази година няма да ни подмине.

 

РАЗХОЖДАЙТЕ СЕ РЕДОВНО

Дори и през есенно-зимния период има достатъчно възможности човек да бъде максимално активен – на ски, на кънки, в басейн, на танци, във фитнес зала и т.н. Разнообразието от физически занимания е достатъчно голямо, за да може всеки да си избере най-подходящия спорт. А и физическата активност няма да се погрижи само за фигурата, но и за доброто настроение. Освен това ще повиши имунитета. Ако човек няма време за активно движение, може поне да отдели 15 минути за разходка - тя ще му помогне за получаване на дневна доза светлина и повишаване нивото на серотонина. Същевременно разходката тренира мускулите на краката, раздвижва  скованите стави и изгаря около 70-80 калории, в зависимост от това колко интензивно се ходи.

 

СЪСТАВЕТЕ СИ СПИСЪК

Наличието на списък с продукти, които човек най-много обича да похапва през есенно-зимния период, ще го ориентира за това какво точно яде и в какви количества. Ако не може напълно да премахне от менюто си някои вредни храни, трябва да се постарае да ги вкара като част от диетата си, вместо да ги консумира допълнително. При провеждането на множество проучвания диетолози са установили, че в студеното време мъжете предпочитат да похапват картофи, макаронени изделия и по-мазни супи, а жените – бонбони и шоколади.

Завишената консумация на въглехидрати се обяснява с факта, че те помагат за производството на серотонин – хормонът, създаващ усещането за щастие.

 

ПОВИШЕТЕ НИВОТО НА СЕРОТОНИНА

За проникването на аминокиселината триптофан в онази част на мозъка, където се изработва серотонин, човек трябва да консумира продукти като червено месо, пиле, риба яйца, сирене, орехи, черен и пълнозърнест хляб. Ето защо, ако не иска да напълнява излишно, може да замени въглехидратите и белия хляб с изброените по-горе продукти.

 

ВНИМАВАЙТЕ С ТОПЛИТЕ НАПИТКИ

Колкото и странно да звучи, хората трябва да се постараят да ограничат консумацията на топли напитки като кафе с мляко, капучино или горещ шоколад. Една голяма чаша кафе с мляко съдържа 265 калории, капучиното – 153 калории, а горещият шоколад – 448 калории. Чистото кафе също не е добър избор. Най-вече защото излишеството от кофеин принуждава организма да натрупва мазнини. Диетолозите препоръчват, ако човек се чувства премръзнал, да се сгрява с чаша билков, плодов или зелен чай, който да подслажда с лъжичка мед.

 

10 златни правила, които ще ви помогнат да не напълнеете през есенно-зимните месеци

 

НОСЕТЕ ДРЕХИ ПО ТЯЛОТО

Студеното и ветровито време кара всички ни да обличаме широки топли дрехи – дебели пуловери, жилетки и якета. Под катовете дрехи много често обаче не се забелязва, че човек започва да напълнява. Ето защо от чисто психологическа гледна точка диетолозите съветват да се носят дрехи по тялото, които са най-точният индикатор дали се появяват излишни тлъстинки в областта на талията, ханша и бедрата.

 

ЯЖТЕ ПОВЕЧЕ ЛЮТИ ХРАНИ

Специалистите по хранене напомнят, че при консумацията на пикантни храни, тялото се сгрява и едновременно с това гори повече мазнини. изследвания показват, че чилито повишава с 50% ритъма на сърцето и обмяната на веществата в рамките на 3 часа след хранене. Но разбира се, човек не бива да прекалява с пикантните храни, защото в големи количества те нанасят непоправими вреди. Освен това се получава и обратен ефект – водят до натрупването на доста излишни калории.

 

НЕ ПРЕНЕБРЕГВАЙТЕ СЕКСА

Безброй изследвания сочат, че любовните страсти освобождават хормона на щастието – ендорфин. А всички хора от собствен опит знаят, че колкото са по-щастливи, толкова по-малко причини ще имат да търсят утеха в храната. Освен това сексът натоварва – стяга мускулите и подобрява сърдечната дейност. А като бонус изгаря 140-150 калории в зависимост от натоварването.

 

ОСИГУРЕТЕ СИ ПЪЛНОЦЕНЕН СЪН

Не е лоша идея хората да се възползват от допълнителните часове тъмнина, за да се наспят добре. Според мнозина от учените хроничното безсъние води до повишаване на стреса и натрупване на излишни килограми. Казано по друг начин – недостигът на сън увеличава нивата на някои хормони, оказващи влияние на апетита. А непрекъснатото преяждане неизменно води до покачване на теглото.

 

ПИЙТЕ ДОСТАТЪЧНО ВОДА

Само заради по-ниските температури навън човек не бива да намалява приема на течности. През есента и зимата трябва да се пие точно толкоз вода, колкото и през топлите месеци. Обезводняването потиска жизнената активност и метаболитните процеси в организма се забавят. Недостатъчният прием на вода е и сред основните причини за образуването на целулит. Специалистите отбелязват, че трябва да се приемат минимум 2 литра вода дневно, без в това число да се включват супите, чайовете и прясно изцедените сокове.

Източник: Уикенд