май 04, 2024

4-дневна работна седмица у нас? БГ работодател: Никога!

Ивайло Пенчев не би позволил намалена работна седмица

https://kliuki.net/liubopitno/4-dnevna-rabotna-sedmica-u-nas-bg-rabotodatel-nikoga/210363 Kliuki.net
4-дневна работна седмица у нас? БГ работодател: Никога!

Въвеждането на 4-дневна работна седмица набира популярност във все повече страни и сектори в целия свят. Засега обаче у нас това трудно би било наложено. Потвърждение дава и бизнесменът Ивайло Пенчев в подкаста при Сашо Кадиев.

 

Успелият предприемач коментира, че той никога не би въвел такъв режим на работа за неговите служители. Той е създал схема на работа според продуктивността на служителя – „Ако работиш два пъти повече, ще получиш два пъти по-голяма заплата“. Ивайло Пенчев коментира, че това е принцип на заработка и по този начин служителят е мотивиран да е по-продуктивен, защото ще вземе повече пари. Бизнесменът няма против въвеждането на по-кратка работна седмица, но лично той категорично никога не би създал такъв режим на работа.

 

4-дневна работна седмица у нас? БГ работодател: Никога!

В световен мащаб моделът набира скорост. Единият принцип е 40-те работни часа да бъдат разпределени в четири дни, вместо в пет. Подобен метод още миналата година бе въведен в Белгия и засега дава отлични резултати. В Португалия дори държавата дава помощ на работодатели, които направят подобна реформа. В страната обаче моделът е малко по-различен. Запазва се същата заплата, срокът за изпълнение на задачи се намалява, но продуктивността и свършената работа също се запазват. Този режим е по-известен като 100%-80%-100%. С подобен модел експериментират още във Великобритания, Исландия, ОАЕ и Южна Африка.

Източник: tik-tok