юни 15, 2024

Адвокат Анна Попова получи годишната награда в категория Правосъдие зад граници

https://kliuki.net/liubopitno/advokat-anna-popova-poluchi-godishnata-nagrada-v-kategoriya-pravosadie-zad-granici-2/214526 Kliuki.net
Адвокат Анна Попова получи годишната награда в категория Правосъдие зад граници

Адвокат Анна Попова е делегат на OSMTH от мисията на Женева в ООН и ръководител на Международния проект “Жена за Жените” на OSMTH. На 1-ви Декември бе проведен благотворителен бал на юристите и бяха връчени Националните награди за правосъдие “Темида - цената на истината”, където тя взе наградата в категория Правосъдие зад граници, която и бе връчена от съдията в Съда на ЕС Марияна Кънчева.

 

Все повече случаи обръщат вниманието ни към насилието между подрастващите, в семействата и в обществото. Със съжаление отбелязвам, че през 2023 г. множество жени в Европейски съюз и на Балканите загубиха живота си - убити от своите партньори, а други се осмелиха да дадат гласност на това, че са жертви на сексуално насилие на работните си места - по статистически данни това са 32%. Зачестили са случаите на дискриминация базирани на полов принцип, а жертвите на психологически тормоз от интимните си партньори са 44%. Статистическите данни сочат, че 80% от всички случаи не търсят съдействие и професионална помощ, коментира адв. Анна Попова.

 

Адвокат Анна Попова получи годишната награда в категория Правосъдие зад граници

В сравнение с Европа - статистическите данни в САЩ сочат, че всяка 1 от 3 жени са били жертва на форма на насилие и всеки 1 от 4 мъже. Данните са тревожни в глобален аспект. Следва да обърнем внимание на проблема в неговите основи, а именно липсата комуникация и емпатия между родителите и децата, нездравата семейна среда и моралните ценности, добави тя.

 

Една от целите на ОН е превенция на домашното насилие и превенция на фундаменталните човешки права. В тази връзка OSMTH припознава целите на ОН и работи усърдно в подпомагане развитието им. Инициативата Жена за Жените има ясно изразена позиция по отношение интелектуалната насоченост в превенцията на насилието. Работата на национално и наднационално ниво между различни неправителствени организации с подкрепата на държавните институции, би могла да даде реални резултати е компетентното мнение на адв. Попова.

 

Генерално законодателството предвижда санкции за извършители на актове на насилие post factum. Липсва реален способ и механизъм, който да предотврати самият акт на насилие. Точно тук идва и работата на интелектуалният момент - подрастващите трябва да са подготвени да разпознават червените флагове на домашното насилие или ситуация, която предвещава агресия. Разпознавайки тези сигнали потенциалните жертви следва да знаят как да реагират, като законодателя трябва да предвиди определен механизъм на защита, добави тя.

 

Взаимодействието между неправителствените организации, гражданското общество и държавните институции би могло да постигне конкретни резултати. Следва да се обърне внимание на глобалния международен аспект и обмяната на положителни практики между държавите. Радостна съм от резултатите, които бележи инициативата на Жена за жените на OSMTH. ВП на Румъния проведе благотворителен бал през Ноември 2023 г., като средствата бяха дарени за подпомагане убежищата на жертвите от домашно насилие. ВП България излезе с Декларация, с която призова законодателя за спешна промяна в законодателството. Делегатите от ВП България показват изключителна активност и бележат резултати, като се изнасят лекции в училищата, които обучават подрастващите какви са формите на домашно насилие, полова дискриминация, да разпознават червените флагове при наличие на опасност, как да се самозащитават и предпазват от наркотици и зависимости. Провеждат се дискусии на кръгли маси по темата с превенцията от домашно насилие, адвокати и психолози - членове и симпатизанти на организацията дават безплатни консултации в страната. ВП Сърбия също участва дейно с Декларация за промяна в законодателството и приемането на спешни мерки на защита. ВП Македония работи с подрастващи в училищата, като се дискутират темите за защита от домашно насилие. ВП Аржентина работи усърдно с децата на родители, които са лишени от свобода и са жертви на насилие. По мое мнение темата е гореща и актуална в цял свят, като общественият поглед е обърнат към този проблем, сподели адв. Анна Попова. Всеки един от нас следва да обърне поглед първо към себе си и личният пример, който дава в обществото. Емпатията и разбирането, взаимоуважението и приемането, съхранението на семейните ценности и обичта - са опорни точки на здравото общество и аз вярвам в тях, обобщи адв. Анна Попова.

---------------------------------

Адв. Анна Попова е завършила специалност “Право” в НБУ, продължава обучението си с магистратура “Право на ЕС и международни отношения” в СУ “Климент Охридски”, завършва магистърска степен по Американско национално и Транснационално право в Chicago Kent College of Law, USA. Освен отличната кариера тя е и делегат в мисията на OSMTH в ОН, Женева. Ръководител е на международната инициатива на OSMTH Жена за жените, която припознава целите на ОН в борбата срещу домашното насилие. На 1-ви Декември бе проведен благотворителен бал на юристите и бяха връчени Националните награди за правосъдие “Темида - цената на истината”, където тя взе наградата в категория Правосъдие зад граници, която и бе връчена от съдията в Съда на ЕС Марияна Кънчева.
Източник: burgasnovinite.bg