април 28, 2024

Ани Пападопулу и Пенко Господинов влизат в ролята на психотерапевти в сериала „Тревожност“

Дъщеря на главните герои ще е украинката Юлия от „Братя“

https://kliuki.net/liubopitno/ani-papadopulu-i-penko-gospodinov-vlizat-v-rolyata-na-psihoterapevti-v-seriala-trevozhnost/214616 Kliuki.net
Ани Пападопулу и Пенко Господинов влизат в ролята на психотерапевти в сериала „Тревожност“

През последните дни на малката столична уличка „Бистрица“, се усеща необичайна суматоха. Причината за това е, че в старата аристократична къща, пазеща спомени още от Първата световна война, са започнали снимките на нов български сериал с доста интригуващото име „Тревожност“. Той разказва реални истории на хора с проблеми, случили се в кабинети на действащи психотерапевти, специално адаптирани за новата продукция, която ще бъде излъчена по БНТ.

 

Какво се крие зад историята на една жена с привидно успешен брак, която системно изневерява тайно на съпруга си? защо човек, който отива при психолога уж заради проблем на свой близък, след няколко посещения осъзнава, че сам има нужда от помощ. Какво е в състояние да накара един добре обучен действащ терапевт с дългогодишна практика да изгуби вяра в своето собствено място в професията си? По какъв начин родителите стоят в основата на всички проблеми на своите деца?

 

Тези и още много други подобни въпроси, свързани с търсенето на смисъл и изход от травмата в човешкия живот, намират отговор в новия сериал на БНТ „Тревожност”. В главните роли са Ана Пападопулу и Пенко Господинов, а основа на двамата консултанти в продукцията – популярните психолози Огнян Димов и Иван Игов.

 

Ани Пападопулу и Пенко Господинов влизат в ролята на психотерапевти в сериала „Тревожност“

Режисьорът Илиян Джевелеков, който стои зад хитови проекти като сериала „Порталът, кинохита „Вездесъщият” и вдъхновената от Йордан Йовков лента „Чума“, чиято премиера предстои през януари, взел идеята си от чужда продукция, която силно го впечатлила. Тя разказва за една практика на един психотерапевт. „Защо ние не направим нещо подобно“, замислил се Джевелеков. След като прочел книгата на Огнян Димов „Агресията в семейството“, идеята му започнала да приема реални очертания на бъдещ телевизионен проект – „Тревожност“.

 

За проекта, който спечели конкурс за финансиране от Националния филмов център, първо разказа продуцентът Матей Константинов, който е и сценарист в продукцията, заедно с Емил Стефанов и Радослава Топалова. За разлика от сериала, който го е вдъхновил, тук става въпрос не за един, а за двама психолози – съпрузи, които живеят и работят в голямата къща в софийския център. В ролите им влизат Ани Пападопулу и Пенко Господинов. Тя работи с деца и юноши, а той – с възрастни.

 

Ани Пападопулу и Пенко Господинов влизат в ролята на психотерапевти в сериала „Тревожност“ - Снимка 2

„Това е най-голямото актьорско предизвикателство в живота ми“, твърди Господинов. Какво го затруднява? Като актьор е учен да показва емоции, а психоаналитикът трябва да следи ситуацията с човека в кабинета си, без да демонстрира лично отношение. В хода на работата си, увлечен в историите на хората, търсещи помощта му, неговият герой постепенно сам влиза в проблеми, които засягат и отношенията с половинката му.

 

Ани Пападопулу изглежда усмихната и в добро настроение по време на снимките. Тя твърди, че е изключително доволна от процеса на работа – това е един от малкото случаи в нейната практика като актриса, в които е имала възможност за цял месец репетиции и работа с консултантите. С ролята на детско-юношески психолог, тя е открила грешки, които сама допуска в отглеждането на децата си. „Всеки човек има такива пропуски“, обобщава актрисата. Освен от всичко останало, тя е доволна и че работи с колежката си Мария Стефанова. Голямата актриса, която се върна на сцената след години, прекарани далеч от нея, влиза в ролята на свекърва на героинята на Пападопулу. Мария Стефанова се снима и в другия популярен сериал на Джевелеков по БНТ - „Порталът”, където играе майката на главния герой.

 

Младата актриса Лора Христова, добре позната на тв зрителите в ролята на украинката Юлия от сериала на Нова тв „Братя", този път играе дъщеря на главните герои и няма да говори руски пред камерите. Героинята й е психотерапевт като родителите си. „Млада е, тепърва трупа опит и й предстои да се гмурне в професията. Прави своите грешки, работи върху тях, търси щастие и хармонията със себе си. Много е пъстра, жива, изключително искрен, истински характер, който се опитва да намери мястото си под слънцето, разказа актрисата.

 

Самата тя има известни познания по психология. В Русия, където е учила актьорско майсторство, я изучавали задължително през всичките 4 години в университета.

 

На среща с журналистите идва и нейният колега Боян Младенов, популярен за широката публика в ролята на учителя по фехтовка в сериала „Татковци“ на Би Ти Ви. Ролята му в „Тревожност” е на мъж, който влиза в кабинета на психолога заради проблем на свой близък, но постепенно открива, че сам има нужда от терапия.

 

Каква е мотивацията за участие в проекта на двамата консултанти – популярните психолози Огнян Димов и Иван Игов? Димов разказва, че в продукцията са ползвани реални случаи от личната му практика, описани в книгите му „Агресията в семейството“ и „Тревожността: Причини, смисъл, разрешаване“. Един от случаите е със системно изневеряваща жена. „След 3 години терапевтична работа, тя си даде сметка, че съпругът й наподобява нейния баща, с когото е имала доста тежки отношения. По някакъв начин тя отмъщава на съпруга си за това, за което не е успяла да отмъсти на баща си. Когато човек открие истината в подсъзнанието си за това, което преживява и прави, симптоматиката се успокоява“, твърди терапевтът.

 

Колегата му Игов, който се занимава с детско-юношеска психология е и един от хората, благодарение на които психолозите влязоха в българските училища, споделя, че България е сред малкото страни в Европа, в които за тази професия няма регулация и законова уредба. „В цяла Европа има документи, знае се кой е квалифициран, минал е през определена школа и собствена терапия. Трябват ни поне 10 години да специализираме, за да ни се доверяват другите хора. Но ситуацията у нас е такава, че всеки, който не го мързи, спокойно може да се обяви за психотерапевт. Има и популярни личности, които използват шарлатански техники. Сценаристите се съгласиха да вкарат в сериала криза, която главният герой преживява поради липсата на възможност да работи истинска терапия и консултиране. Всеки от нас минава периодично през такива кризи“, обясни психологът.

 

Другата му болна тема е насилието в училище. В продукцията то е засегнато косвено, но финалът ще е отворен с идеята за втори сезон. Ако има такъв, в него се очаква да залегнат темите и с училищното, и с домашното насилие – много наболели в последните 15 години.

 

Планирано е снимките да продължат до февруари, а сериалът да е на екран през есента на следващата година. Освен изброените актьори, в него участват още Стефания Кочева, Александър Димов, Ирмена Чичикова и други актьори, с някои от които Джевелеков е работил и преди.

Източник: Уикенд