October 25, 2024

БАКБ спечели три награди за финансови иновации

https://kliuki.net/liubopitno/bakb-specheli-tri-nagradi-za-finansovi-inovacii-2/232530 Kliuki.net
БАКБ спечели три награди за финансови иновации

Българо-американска кредитна банка беше сред най-награждаваните институции в първите награди за финансови иновации NEXT DiFi AWARDS 2024 и получи награди във всички категории, в които взе участие: Дигитално банкиране, ESG / Зелени решения и Достъпни финанси. Официалната церемония по награждаването на победителите в конкурса се проведе на 18 октомври 2024 г. в зала “Ню Йорк” на Капитал Форт.

Годишните награди NEXT DiFi AWARDS’ 2024 сe провеждат за първи път по инициатива на b2b Media. Конкурсът е продължение на добилия вече популярност международен финансов форум NEXT DiFi, а неговата цел е да отличава най-иновативните организации от финансовата и финансово - технологичната сфера. Още от първото си издание инициативата привлече водещите иновативни банкови и небанкови институции в България.

Журито на NEXT DiFi AWARDS2024 отличи БАКБ с две първи награди в категориите Дигитално банкиране и ESG / Зелени решения и една втора награда в категорията Достъпни финанси. Постиженията на БАКБ са логичен резултат от прилагането на нейната политика за дигитализация на процесите и продуктовото фолио на банката, както и от ESG стратегията за развитие, която тя следва. Екипите на БАКБ полагат постоянно усилия за надграждане на продуктите и услугите, които предлагат за подобряване на клиентското изживяване. Достъпността на банковите финанси, модернизиране  на обслужването на клиентите в дигиталното пространство и високото ниво на сигурност за техните финанси са сред основните цели на банката.

„Вярваме, че финансовите институции играят ключова роля в прехода към устойчива икономика, като насочват ресурсите към зелени проекти. В същото време те трябва да дават пример, като създават  модерни дигитални продукти и въвеждат иновативни политики с реален ефект върху обществото и природата. Нашата дългосрочна визия е да изградим по-устойчиво и справедливо бъдеще чрез разработване на финансови продукти, които отговарят на най-високите стандарти за екологична и социална устойчивост“, коментира  Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет на БАКБ по повод наградите, които банката получи.

С цялостната си дейност БАКБ демонстрира устойчиви практики и ангажираност към опазването на околната среда и социалната отговорност. Сред ключовите успехи на БАКБ в изпълнение на Стратегията за устойчиво развитие за 2023-2027 година е преминаването към използване на 100% зелена електроенергия в двете сгради на централата на банката в София, което намалява преките въглеродни емисии със 113,35 тона годишно. Това надминава планираните 25% в Стратегията на банката и ни помага да постигнем 30,23% намаление спрямо 2021 г. В резултат на дигитализирането на своите продукти към момента банката e спестила над 1 200 000 страници хартия и е спасила над 100 дървета. Това са само част от примерите, които нареждат БАКБ сред двигателите на променящите се икономически модели и политики за развитие, с интегриране на зелената идея в тях.