май 03, 2024

Българите казаха „чао“ на Одрин! Намериха изненадваща нова шопинг дестинация!

Редица от фактори изгониха голям процент от пазаруващите в Турция

https://kliuki.net/liubopitno/balgarite-kazaha-chao-na-odrin-nameriha-iznenadvashta-nova-shoping-destinaciya/216627 Kliuki.net
Българите казаха „чао“ на Одрин! Намериха изненадваща нова шопинг дестинация!

В Одрин отчитат сериозен спад на оборотите за последните месеци от 2023-а и началото на 2024-а година. Това споделят търговци от всички отрасли в града. Като най-явна причина те отчитат рекордната инфлация и по-малкото пазаруващи българи в пограничния град.

 

В социалните мрежи десетки са тези, които споделят разочарованието си след пътуване до Турция. Недостатъците най-често са свързани с огромното чакане на границите, цените, които се покачват главоломно и постоянно спадащото качество на предлаганите стоки – както хранителни, така и на дрехи и обувки.

 

Въпреки рекордно ниските нива на турската лира спрямо българския лев, инфлацията е толкова голяма, че редица стоки вече в България са на по-ниска цена. Клиентела все още привличат големият „Улус пазар“, както и любимият на българите „Син пазар“. Родните купувачи споделят обаче, че плодовете и зеленчуците едва изкарват да стигнат до къщите им и после се озовават в боклука. Дрехите и обувките са изключително некачествени и според тях полза от пазаруване в Одрин няма. Качество имат по-известните марки в молове и големи магазини, но там цените са доста по-високи в сравнение с България. Пазаруващите споделят, че турците се опитват да печелят от всичко – паркинг, цакане в заведение, а вече и с лекартства, с които редица аптеки злоупотребяват.

 

Именно това кара стотици да се отправят към Гърция и по-точно към град Комотини. Описват го като изключително спокоен. Идеален е както за разходка, така и за шопинг. Много хора от Родопите избират местния пазар, който е всяка събота, за да се снабдят с продукти. Споделят, че са по-евтини и качествени в сравнение с родните. В градчето не им искат такси за нищо. Има и огромни безплатни паркинги, които ти гарантират спокойствие при идване с автомобил. Плюс според нашенци е и бързото минаване на границата. На „Маказа“ се чакало не поече от 5 минути. Тази тенденция запали и туристическите агенции, които масово предлагат оферти за шопинг уикенд до Комотини, Кавала и други близки гръцки градове.