май 11, 2024

Цакат ли ни със сметките за ток? Има ли как да оспорим?

Хиляди получиха шокиращи сметки за ток

https://kliuki.net/liubopitno/cakat-li-ni-sas-smetkite-za-tok-ima-li-kak-da-osporim/216481 Kliuki.net
Цакат ли ни със сметките за ток? Има ли как да оспорим?

Множество българи бяха изненадани с пъти по-високи сметки за електричество в последните си фактури. Това е тенденциозна практика за трите ЕРП-та, упражняващи дейност в страната. Обикновено шокиращи са сметките за януари, но тази година „изненадата“ дойде месец по-рано.

 

За два, три и дори четири пъти ръст на последната фактура сигнализират хиляди из форумите за сметките си за ток от различни части на страната. От дружествата имат редовния отговор, сякаш записан многократно – по-студеното време. Освен това специалисти от местните предприятия обясняват високите сметки с това, че хората в зимните месеци прекарват повече време вкъщи и неусетно енергията за отопление, готвене и използването на други електрически уреди вдига многократно потреблението ни.

 

Кратка проверка обаче доказва, че хора, отсъствали през по-голямата част от месеца, са получили двойна сметка в сравнение с предишния месец, в който са били постоянно у дома. Именно това кара десетки да потърсят правата си. Оказва се, че ако подадем жалба за сметката си, имаме право да не плащаме фактурата си, докато не получим отговор. От електроразпределителното дружество в района, в който живеем, нямат право да ни спират тока в периода на разглеждане на оплакването. Оказва се, че има доста случаи, в които се установява проблем с електромера. При такива обстоятелства можем да обжалваме и в съда сметката си. Така освен, че няма да я заплатим можем да получим и обезщетение за нанесени вреди, тъй като електромерите са собственост на дружествата.

 

Междувременно инкасаторите са впрегнати да работят извънредно. Засичането в някои места става за по-кратък период, за да може да не се стига до масово недоволство от сметките в страната. Очаква се излезлите фактури в края на януари да са в още по-голям размер и затова от дружествата взимат извънредни мерки. Припомняме, че преди години масово недоволство изкара десетки хиляди по улицата на страната. Стигна се до незапомнен бунт срещу трите дружества в България.

 

Източник: Фейсбук