юни 24, 2024

Цветана Манева влюбена и на 80

Под нестихващите аплодисменти, продължаващи повече от 20 минути, актрисата се обясни в любов на публиката и на театъра

https://kliuki.net/liubopitno/cvetana-maneva-vlyubena-i-na-80/225137 Kliuki.net
Цветана Манева влюбена и на 80

Античният театър в Пловдив и НДК във Варна бяха изпълнени от няколко хиляди зрители в различни дни, изправени на крака, дълго аплодиращи Цветана Манева.

Спектакълът в нейна чест „Честит рожден ден, Цветана!“, посветен на 80-ия юбилей на кино- и театралната легенда, е своеобразно обяснение в любов на участващите в постановката артисти и на публиката.

Актрисата отпразнува в тесен кръг рождения си ден на 30 януари т.г., а след това тръгна на турне със спектакъла, за да празнува и със зрителите.

 

„Честит рожден ден, Цветана!“ е по текстове на драматурга Яна Борисова. Режисьор е Димитър Коцев – Шошо. Всеки път в спектакъла участват различни артисти, които споделят текстове за любовта. В различните формати на сцената се изявяват

Снежина Петрова, Александра Сърчаджиева, Силвия Петкова, Петър Антонов, Лилия Маравиля, Александър Сано, Стефан Вълдобрев, Христо Петков, Дарин Ангелов, Петър Дочев, Боряна Братоева, Евелин Костова, Николаос Цитиридис и др. На живо свирят пианистът Милен Кукошаров и виолончелистът Кристиян Чернев.

На видеостена по време на изпълненията зрителите виждат поздравления, отправени за рождения ден на Цветана Манева, от нейни колеги, близки и приятели.

Особено емоционална бе срещата на голямата актриса със зрителите в Античния театър в родния и Пловдив.

Близо 3000  души – притаили дъх, слушаха и следяха всяка секунда от това невероятно и емоционално преживяване под откритото нощно небе на Пловдив. Този спектакъл ще остане в сърцата на всички присъстващи и най-вече на самата Цветана Манева, която  излезе на сцената и се обърна към публиката и артистите с незабравимия си и станал съвременна класика монолог „Моите обещания“. Под нестихващите аплодисменти, продължаващи повече от 20 минути, актрисата се обясни в любов на публиката и на театъра, а след това приемаше поздравления и разговаря с всички, които искаха да се докоснат до нея.

 

Седмица по-късно тя и екипът представиха „Честит рожден ден, Цветана!“ и в друг град, свързан с Манева. Актрисата се срещна и със зрителите в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Преди 32 години Цветана Манева е сред инициаторите на създаването на арт форума и негов художествен директор.

 

„Божественият смисъл на съществуванието ни е да обичаме и ако животът

ни не е хубав, това е,  защото не извършваме точно това - да обичаме.

Не е трудно, аз съм опитвала, много е хубаво“, сподели актрисата в морската ни столица, след като няколко пъти вдигна публиката на крака по време на спектакъла в нейна чест.

 

„Ако животът ни не е такъв, какъвто непрекъснато очакваме да бъде, вероятно трябва по-често да се питаме какво правим точно с това обичане, с тази любов. Аз не си задавам въпроса защо съм на този свят. За това съм. Не само аз,

всички сме за това. Винаги се питам с какво съм заслужила толкова обич. Имам отговор, който е нескромен и беше дискретен до този момент, но сега мога да го обявя.

 

Аз много обичам да обичам и съм обичала, и продължавам да обичам и мисля, че това е единственият, най-ярък и прост пример за смисъла на едно съществувание.

Това да обичаме. Считам, че няма човек, който поне веднъж през живота си да не е обичал. Дори и палачът обича жена си и децата си“, сподели още с публиката Цветана Манева.

Тя каза от сцената в края на спектакъла, че се чувства щастлива и много благодарна на колегите си за възможността да ги вижда, да споделя с тях и да показва колко я вдъхновяват.

 

„Нямате представа на моята възраст колко е хубаво да има това вдъхновение, което имам аз. Пожелавам го на всички“, допълни тя и специално благодари на писателката Яна Борисова за дарованието, мъдростта и любвеобилността.

„Тя обича да събира хора около себе си и това е така, защото умее да обича“, каза актрисата, преди да прегърне авторката, която също присъства на празничната вечер в залата на Фестивалния и конгресен център, преименуван вече на НДК – Варна.

 

„Това не е представление, това е обяснение в любов, тук в театъра, в пълната зала заедно с твоята публика. Тази вечер няма драматургия, тази вечер е различна, може би несъвършена, но много лична. Тя е само за теб!“. С тези думи започва и завършва спектакълът „Честит рожден ден, Цветана!“.

Източник: Уикенд