май 16, 2024

Дарина Радева триумфира на сцената на Народния театър

Дарина Радева участва в скандално откровения спектакъл „Елементарните частици“

https://kliuki.net/liubopitno/darina-radeva-triumfira-na-scenata-na-narodniya-teatar/222441 Kliuki.net
Дарина Радева триумфира на сцената на Народния театър

На меко казано летящ старт в кариерата си, се радва щерката на президента Румен Радев – Дарина Радева. През миналия уикенд тя триумфира с изключително представление на сцената на Народния театър, каквото рядко може да бъде видяно дори на сцена като тази. Става въпрос за скандално откровения спектакъл за любовта и липсата на любов, за секса, близостта и отчуждението, за бъдещето на човечеството, за изчезването на човека като животински вид – „Елементарните частици“.

 

Голямата звезда в „Елементарните частици“ всъщност е Теодора Духовникова. Популярната

актриса, която не може да си позволи провал на пиедестала, на който публиката я е издигнала, прави поредна забележителна роля в своята кариера. Тя е толкова убедителна като самотна жена на средна възраст, че докато я гледаш, можеш лесно да забравиш, че човекът на сцената не е самата тя, а героинята й, която вае пред зрителите.

Дарина Радева е една от трите млади актриси, които изпълняват всевъзможни роли, влизайки от образ в образ в дългия и сложен театрален разказ на режисьора Крис Шарков.

Създадено по едноименния роман на скандалния френски писател Мишел Уелбек, представлението обхваща доста голям период от време, започващ от 50-те години на миналия век и достигащ бъдещето в края на нашето десетилетие.

Логично, палитрата от лица и герои е изключително пъстра.

 

Историята минава през хипи движението, сексуалната революция, борбата за легализиране на абортите, научно-техническата революция, изучаването на човешкия геном, създаването на първите клонинги, достигането до ниво, в което успешно се клонира човек, а от там – елиминирането на любовта и секса като фактори за продължаване на човешкия род и раждането на хора от нов тип – изчистен от всякакви рискове за бъг в системата. Материализмът унищожава хуманизма, клонингът замества човека, човекът става бог, населявайки земята с живот, създаден от самия него. „Елементарните частици“ е антиутопичен разказ за пътя към унищожаването на човешкия вид, подготвено от самия човек чрез непрекъснато развиващите се технологии.

Не войната, а науката е напът да изтрие нашия вид от лицето на земята, поставяйки на мястото му негово подобие, програмирано като съвършена машина – това е предупреждението, което звучи в спектакъла.

 

Всички тези идеи са развити чрез историите на двама полубратя, които се разминават с любовта. Единият от тях успява да елиминира интимността като условие за продължаване на човешкия вид. В ролята му е изключително талантливият Димитър Николов, познат на широката публика от първия сезон на сериала „Дяволското гърло“ и кинохита „Доза щастие“.

Той изгражда образа на интровертния учен Мишел Джержински, който никога не е изпитвал любов и истинска близост. В ролята на брат му Бруно Клеман е любимият на феновете на сериала „Братя“ на Нова тв Мартин Димитров. Който го познава единствено като Радо Андреев от тази продукция или го е гледал в последвалия го проект „Клетката“, не е видял нищо от актьорския му талант. В „Елементарните частици“ Димитров влиза в образ, за какъвто много негови колеги могат само да мечтаят. Героят му минава през всевъзможни емоционални състояния, с които актьорът се справя със забележително майсторство.

 

Както партньорката му Теодора Духовникова, той играе така, че да те накара да замръзнеш на седалката, докато го гледаш. В актьорския състав е и младата и изключително талантлива Жаклин Даскалова. Още преди 3 години тя даде заявка за забележителни постижения на сцената в спектакъла „Бурята" от Уилям Шекспир под режисурата на световноизвестния Робърт Уилсън. Оттогава пътят в работата й върви във възходяща посока, а „Елементарните частици“ е поредно доказателство за нейния професионализъм.

 

Ролята й е на изключителна красавица, която цял живот търси любов. Трите млади актриси, които изпълняват всички останали роли в театралния разказ, са Елена Иванова, Славена Зайкова и Дарина Радева. На сцената личи огромният труд, който са положили в представлението, успявайки да изваят цели образи само в по няколко изречения.

 

Задължително трябва да се отбележат сценографията и костюмите на Никола Тороманов и мултимедията на Ралица Георгиева, които превръщат спектакъла във футуристична приказка, както и музиката на Емилиян Гацов – Елби. Това, че представлението е в Камерната зала на театъра, допринася за по-силното съпреживяване на ставащото на сцената. Зрителят се чувства като герой в историята, която актьорите му разказват.

 

В публиката на премиерата изпъкваха Захари Бахаров и половинката му Диана Алексиева, които работят с Духовникова в проекта „Поетите”. Захари е неин партньор и в спектакъла „Това не го казвай". Близо до тях беше седнал Самуел Финци, който в момента репетира в Народния театър „Венецианският търговец" от Шекспир. В залата бяха и бившата програмна директорка на БНТ Севда Шишманова, програмният директор на Дарик радио Константин Вълков, режисьорът Асен Шопов, който работи с Жаклин Даскалова в спектакъла „Коварство и любов в

Народния, и други популярни лица от областта на културата и медиите. Не дойде президентът Румен Радев, за когото се смяташе, че ще иска да види първата голяма премиера на дъщеря си. Възможно е да е бил зает с държавни дела, или да е решил да избегне журналистите на представлението и да го види на някоя от следващите дати, на които ще се играе.

Източник: Уикенд