май 20, 2024

Депутатската изцепка притисна bTV и Нова тв до стената

Готвят съкращения на хора и предавания

https://kliuki.net/liubopitno/deputatskata-izcepka-pritisna-btv-i-nova-tv-do-stenata/223010 Kliuki.net
Депутатската изцепка притисна bTV и Нова тв до стената

Промените в Закона за хазарта, забраняващи изцяло рекламата на бетинг компании и казина, постави в ступор двете най-големи частни телевизии у нас – bTV  и Нова тв. Шефовете на двете медии буквално били сварени по бели гащи от изненадващото решение на депутатите, което бе прието само за седмица, без дебати и публично обсъждане.

Оказва се, че двете частни медии ще изгубят десетки милиони левове от промяната в закона, което разбира се ще се отрази и на програмата им.

 

„В телевизията е страшно. Началниците  заседават всеки ден часове наред, финансовите директори непрекъснато смятат някакви таблици с мрачни физиономии. Говори се, че ще има сериозни съкращения, както и редуциране на бюджетите. Възможно е много от по-скъпите предавания да не бъдат реализирани и изобщо да отпаднат“, разкрива журналист от bTV.

По неофициална информация медийната група е получавала по над 4 милиона лева всеки месец постъпления от реклама на хазартни компании, излъчвани основно в спортните канали. Това прави приход от близо 50 милиона лева годишно, който сега няма как да бъде наваксан. Затова най-вероятно още от есенния сезон ще бъдат спрени някои от по-скъпите предавания. Под въпрос е дори „Ергенът“ догодина, нищо че прави голям рейтинг.

 

В Нова телевизия също са притеснени. Медията получавала по около 40 млн. лв. годишно от реклами на хазарт и сега се чуди как да навакса загубите. Там също ще падат предавания, говори се и за съкращения в екипите на повечето продукции.

 

Със сигурност нито една от двете медии няма да продължи със заснемането на сериали наесен. Всички проекти са продукции са били замразени. Дори най-евтините сериали им излизали по над 1.5 млн. лв. и затова двете медии са взели решение да си спестят това перо след резкия спад на приходите им.

„Забравете за сериали, поне на този етап. През есента ще се излъчи само това, което вече е заснето. Не се предвижда нищо ново занапред!“, разкрива неофициално човек от bTV.

Източник: Уикенд