април 27, 2024

Доц. Атанас Мангъров: Няма място за паника на фона на върлуващите вируси

Той е на мнение, че колкото по-малко лекарства пие човек, толкоз по-щастливо живее

https://kliuki.net/liubopitno/doc-atanas-mangarov-nyama-myasto-za-panika-na-fona-na-varluvashtite-virusi/211322 Kliuki.net
Доц. Атанас Мангъров: Няма място за паника на фона на върлуващите вируси

В разгара на новата грипна епидемия отново обръщаме поглед към инфекциониста доц. Атанас Мангъров, който шокира обществото по време на пандемията през 2019 г., заявявайки, че COVID-19 е вирус като вирус, а маските предпазват само от по-едрата слюнка. По отношение на ръкавиците той бе категоричен, че могат да предизвикат поява на гъбични инфекции.

 

По отношение на новия вирус специалистът отбелязва, че е от редицата коронавируси, активиращи се по това време и бърза да допълни, че ги е имало, откакто свят светува. Той обаче е категоричен, че няма място за паника, тъй като единственото общо с COVID-19 е короната. Тези вирусни инфекции човек среща поне 2-3 пъти в годината и са трудно различими един от друг. Обикновено започват с хрема, сополи, кашлица, болки в гърлото и общо неразположение. За щастие обаче те не нанасят поражения върху човешките орани.

 

Вирусът, върлуващ в момента не засяга белите дробове и не води до дихателна недостатъчност. Особеното при китайския вариант на COVID-19 бе, че засягаше белите дробове, а усложнението се наричаше дихателна недостатъчност.

 

След като човек вдигне температура, трябва да се настрои, че поне в първите два дни не може да излиза навън, а след това може да започне да се раздвижва по малко. Подчертава дебело, че вирусните инфекции не се нуждаят от антибиотици. Трябва обаче да се пие достатъчно количество течности и човек да се храни добре. Обобщава, че най-добрият лек за есенно-зимните вируси, е течности, добра храна и почивка.

 

Доц. Атанас Мангъров: Няма място за паника на фона на върлуващите вируси

 

И макар да стана известен с това, че агитираше против ваксинацията срещу коронавирус и не си постави ваксина, сега Мангъров си е сложил противогрипна ваксина и признава, че прави това всяка година и допълва, че при противогрипните ваксини ефикасността е до 70%, докато ковид ваксините са с лош профил на безопасност. Категоричен е, че при сегашната ситуация в никакъв случай не трябва да се налага задължителното носене на маски.

 

Той също потвърждава информацията, че съществува вероятност за нов локдаун, съдейки по това, че едни и същи лица започнали отново да се появяват на малкия екран и вече обясняват, че грипът сега е много опасен, което според него е абсолютна лъжа. Същите тези настояват и за ваксинация, което образно казано е артилерийска подготовка за въвеждане на мерки, което не бива да се допуска.

Смята, че стихийното завръщане на COVID-19 е невъзможно, тъй като премина през населението на цялото земно кълбо или казано с други думи – имаме нещо като групов имунитет.

Източник: Уикенд