September 08, 2024

Джаз легендата Васил Петров: С любимата ми Маргарита плануваме да вдигнем сватба

Категоричен е, че трябва да благодарим на Бог за всеки ден, в който сме живи и здрави

https://kliuki.net/liubopitno/dzhaz-legendata-vasil-petrov-s-lyubimata-mi-margarita-planuvame-da-vdignem-svatba/223157 Kliuki.net
Джаз легендата Васил Петров: С любимата ми Маргарита плануваме да вдигнем сватба

Дори американците биха могли да ни завидят за Васил Петров, който изпълнява толкоз майсторски „класическата музика на Америка“, че неслучайно го наричат българския Франк Синатра не само у нас, а и по света.

Богатият му тембър и кадифеният му глас, са радост за меломаните и концертите му винаги и навсякъде се радват на грандиозен успех.

 

Признава, че след като наскоро отбеляза 60-ия си юбилей, числото вече започва да го стряска, но пък е категоричен, че трябва да благодарим на Бог за всеки ден, в който сме живи и здрави. Тъй като юбилеят се падал точно по време на Страстната седмица, решил да го отбележи на патерица и по всяка вероятност ще го отпразнува между някой от концертите му. Навръх Великден бил в Родопите, а след това заминал за Атина.

 

И той като всеки човек съжалява за някои пропилени шансове. Преди години когато бил за пръв път във Флорида, настояли да отиде в Лас Вегас, тъй като това щяло да е добър трамплин за него. Той им обяснил, че няма агент, а те го уверили, че това не е проблем. Въпреки всичко обаче, Петров се прибрал в родината си заради поетите ангажименти. Връщайки лентата назад вярва, че ако бил заминал за Лас Вегас, животът му е щял да се развие по друг начин.

 

Твърди, че е успял да сбъдне мечтите си и допълва, че Господ винаги изпълнява съкровените желания, стига човек да се обърне към него. Признава, че животът му е изпълнен с чудеса, но е от огромна важност да са ти отворени духовните очи, за да можеш да ги забележиш.

Възнамерява да използва паузите между концертите, за да влезе да работи в студио върху албум с латиноамерикански хитове от 70-те и 80-те години. Съвсем скоро възнамерява да запише и две дуетни песни – с Хилда Казасян и с латинозвезда.

 

Споделя, че отначало увлечението му към музиката изглеждало мимолетно, а баща му, който към днешна дата е покойник му казвал, че му е намерил работа по специалността. Васил бил завършил техникума „Хенри Форд“. В този ред на мисли, ако го бяха скъсали на приемния изпит за Консерваторията, щял да започне работа като автомонтьор в сервиз в столичния квартал „Дружба“.

 

Доволен е от пожизнените пенсии, гласувани от парламента и посочва, че колкото и символични да са сумите, са стъпка напред и ще компенсират донякъде творците без професионални ангажименти към момента. Но като цяло определя като смешен бюджета за култура и в подкрепа на думите си посочва, че разликата между този у нас и в Македония е десеткратна, в полза на Македония, разбира се.

 

Старае се да си осигурява много движение, но заради твърде претоварения му график, напоследък не успява да изминава по 5 километра пеш всеки ден. Но пък възнамерява да навакса пропуснатото. Когато пък му се наложи да свали някой и друг килограм, редуцира храната и теглото влиза в норма.

 

Спазвал стриктно Великденския пост една седмица преди празника. Според него лишението от животински храни не само е здравословно, а и води до отслабване, но не в това е смисълът, а в милосърдието, съпричастността и въздържанието от греховете.

„Човек трябва да е вглъбен, умозрителен и събран в себе си, да отправя молитви към Бог – това е главното значение на поста. Великден е най-великият празник, Възкресението е доказателството за истинността на всичко, което ни заобикаля и за написаното в Библията“, заключава Петров.

 

С Маргарита Тошева, която е и негов мениджър, са заедно от 12 години. Признава, че това е най-дългата му връзка с жена и допълва, че плануват да я узаконят като сключат брак. Събитието трябва да е скоро по думите му.

Източник: Уикенд