October 23, 2024

Естрадната легенда Васил Найденов навръх 74-ия си рожден ден: Хич не ме интересува дали съм изпълнител на годината, важното е, че съм певецът на народа

Имал е редица проблеми заради начина му на обличане по време на социализма

https://kliuki.net/liubopitno/estradnata-legenda-vasil-naydenov-navrah-74-iya-si-rozhden-den-hich-ne-me-interesuva-dali-sam-izpalnitel-na-godinata-vazhnoto-e-che-sam-pevecat-na-naroda/229962 Kliuki.net
Естрадната легенда Васил Найденов навръх 74-ия си рожден ден: Хич не ме интересува дали съм изпълнител на годината, важното е, че съм певецът на народа

Васил Найденов, който на 3 септември навърши 74 години признава, че с напредването на възрастта вече не иска да празнува рождените си дни толкоз активно. Тъй като има много приятели и познати, не е възможно да ги покани всички да присъстват на едно такова ЧРД тържество, както би му се искало.

 

Споделя, че преди години се зарадвал, когато получил огърлие „Златен век“ и най-високата степен на орден „Кирил и Методий“, което е равносилно на орден „Стара планина“, което си е абсолютно признание. Има много държавни награди, които не намира за нужно да изрежда. Решил е, че ако някой ден запее рап, ще си сложи златното огърлие, ще е впечатляващо да се появи с отличието, тъй като за него е най-важно, че хората го обичат и има голямата титла – Певец на народа.

В този ред на мисли пожелава на по-младите изпълнители да получават любовта на публиката като него на всяко участие.

Не крие, че през годините му е минавало през ума да емигрира – имал баба, която била женена за лондончанин и живеела в Детройт. Искала да го осинови. Убеден е, че ако това се било случило, сега щял да живее по коренно различен начин. Дошла в България и предложила да го откупи, тъй като по онова време всеки мъж, който не бил служил в казармата, трябвало да се откупи. Тъй като майка му още била жива, отказал да бъде осиновен – това щяло да я разстрои много силно.

 

Дава си сметка, че ако беше отишъл да живее при баба си в Детройт, можело и да не стане музикант. Смята обаче, че всяко зло е за добро, както и че камъкът си тежи на мястото. Макар българинът да е свикнал много да се оплаква, нищо не ти дава 100% гаранция, че отивайки в чужбина, ще направиш кариера.

 

Така станал редовен войник по етапния ред в Пловдив, в Школа за младши сержанти. По едно време станал ефрейтор и трябвало да води войниците на обучение с противогази, което било отвратително. Казал им да не надяват защитните маски, но очевидно някой го е докладвал и го разжалвали публично пред строя. Така приключила военната му кариера, не че е имал намерение да расте в армейската йерархия… Макар да определя себе си като дисциплиниран и отговорен човек, не крие, че военщината му е много чужда.

 

Признава, че не е завършил Консерваторията. Така се случило, че не се явил на последните изпити – още тогава много пътувал и нямало как. Разбира се не се е разминал без наказания по време на социализма. Имал е редица проблеми, в това число дори и заради това какви обувки и бижута носи… Специално го следели как се облича за концертите си, в какъв вид се явява по телевизията и такива разни безобразни дивотии.

 

Не вижда надежда да се оправи скоро с ремонта в дома му. Смята, че по-скоро би се оправил с парламента и Комисията по култура, отколкото с кашоните в дома му. Иначе с ремонта е стигнал дотам, че поставил навсякъде кристални полилеи, за да има блясък. Макар да блестят много красиво, отдолу на пода продължава да си е постарому. Дава си сметка, че в дома му свети като в най-престижен бродуейски театър. Живее в ремонтираната от майка му част на апартамента.

 

Щастлив е, че домашните му любимци са живи и здрави и споделя, че когато те боледуват, направо изтръпва. Има няколко нови папагала и канарчета – в момента са 5 на 5.

Навремето имал над 100 кактуса, но към днешна дата са силно редуцирани. За сметка на това пък има около 90 орхидеи в дома си и макар да се обгрижват трудно, се справя. Има и много цветя по балконите, грижи се и за тях и споделя, че те са му отличен релакс. Не отрича, че е крал много пъти кактуси от ботаническата градина в Балчик.

 

И тази година не е намерил време за почивка, но отбелязва, че ако отиде някъде за 20 дни, ще откачи, тъй като на втория, третия ден най-много започва да се изнервя. В този ред на мисли споделя, че най-добре релаксира, съчетавайки полезното с приятното.

Източник: Уикенд