юли 23, 2024

Филип Буков – рекордьор по инциденти и счупвания

Изглежда трябва да се замисли защо все не може да реагира навреме при непредвидени ситуации…

https://kliuki.net/liubopitno/filip-bukov-rekordyor-po-incidenti-i-schupvaniya/225097 Kliuki.net
Филип Буков – рекордьор по инциденти и счупвания

Всеизвестен факт е, че Филип Буков е рекордьор по контузии, при това не само сред актьорската гилдия. Би могъл да се конкурира дори с професионалисти, практикуващи моторни спортове. Актьорът има и сакатлъци покрай бокса и салтата, които обича да прави, а дори и покрай карането на колело. След падания с мотор актьорът от „Татковци“ и „Откраднат живот”, също се е сдобивал със сериозни травми.

 

Разкрива, че страстта му към моторите се появила покрай другаруването му с Ангел Караньотов – синът на Аня Пенчева и Ивайло Караньотов. 30-годишните днес мъже били съученици, а през летата се виждали в Лозенец, където семействата им имат вили. Филип наблюдавал как Ангел, който е вече сред най-успешните състезатели у нас по мотоциклетизъм, кара кросов мотор и поискал също да опита. Скоро актьорът се сдобил със скутер, а след него започнал да сменя мотори. С времето Филип доста задобрял в управлението им, но не липсвали и инциденти.

Първото му падане с мотор е преди около 10 години. Филип управлявал машината на приятел в началото на пролетта извън София. Инцидентът се случил, понеже не съобразил, че след опесъчаването през зимата пясъкът остава отстрани на пътя.

 

„На излизане от завой подавам по-рязко газ – не знам с какъв акъл, и явно гумата е стъпила на пясък и моторът тръгна настрани, сподели наскоро Буков в подкаст. Подхлъзнал се с машината и паднал настрани. Понеже не бил със специален екип, дрехите му се закачили за мотора и

актьорът се влачил няколко метра по шосето, макар и с ниска скорост. Все пак имал късмет, че движението не било натоварено. Колата зад него спряла, така че до опасни ситуации не се стигнало. Само че в резултат от влаченето си с мотора Буков се сдобил със сериозна рана от лявата страна на дупето. Не малък участък останал без кожа. Прибрал се с помощта на приятели и макар да изпитвал силни болки, не отишъл на лекар. Всъщност Филип почти никога не търси лекарска помощ непосредствено след като се сдобие с травма. Изчаква ден-два, за да прецени дали е сериозно. Дори когато има съмнения за счупване на кости…

 

В случая след падането с мотора извън София, пак търпял болки и сам третирал раната си. Забелязал обаче, че не зараства. Даже положението леко се влошило, защото от раната започнала да тече слуз – кръв и лимфа. След два дни актьорът все пак отишъл при хирург, който му казал, че тази рана сама не може да зарасне. Налагало се да присадят кожа. Взели я от другата страна на дупето на Филип. След интервенцията актьорът се възстановявал два месеца, в които не можел да спортува, което за него било проблем, тъй като и днес не минава ден, без да тренира. Филип обаче отишъл на почивка, каквито били плановете му, но поради лекарска забрана. не влизал в морето.

 

Има и няколко по-леки катастрофи с мотор в градски условия. Веднъж жена шофьорка му отнела предимството на столична улица и актьорът се ударил в колата й. Така се вбесил, че започнал да я псува, при което дамата се изплашила и се заключила в автомобила си, където изчакала пристигането на органите на реда, макар актьорът да я уверявал, че нищо няма да й направи. Това, че бил ядосан и крещял, не означавало, че ще й налети на бой. Макар че изпитвал силна болка, осъзнал доста по-късно, че при инцидента си е счупил лакът. Първоначално смятал, че е натъртване и решил да изчака, за да провери дали няма да му мине. След като в следващите два дни се появил оток, болката се засилила и вече не можел да свива ръката си.

 

Филип се убедил, че се налага да посети лекарски кабинет. Пак със закъснение актьорът потърсил помощ и когато при падане с мотор си счупил китка. Тогава той даже отишъл до болницата с мотора. Когато лекарят му заявил, че китката му е счупена и се налага да я гипсира, Филип споделил, че е дошъл с мотора и ако го послуша, няма да може да си го прибере. С това обяснение учудил доста лекаря, който все пак настоял, че гипсирането на китката му е наложително. В крайна сметка приятел прибрал мотора на Филип Буков.

 

Актьорът е падал и след екстремно каране в планински условия с приятели. Скочил с мотор от една гърбица като другите, без много да се засилва. При приземяването обаче машината се хлъзнала, той паднал и си извадил рамо. Отишъл във ВМА чак след две седмици. Казали му, че се налага, операция.

 

Пациентът пак възразил срещу лекарската препоръка като този път аргументът бил, че се снима в сериал и не може да си позволи да отсъства. Затова просто наместили рамото му с предупреждението, че ще има хроничен проблем с него. По-късно Филип паднал отново с мотор на столична улица, а сред нараняванията му било и счупване на същото рамо. Тогава отново се оказал жертва на обстоятелствата – една жена се колебаела дали да пресече улицата и в последния момент изскочила, при което колата пред него спряла рязко, а той не могъл да реагира, хлъзнал се с мотора и се заврял в автомобила. Счупил си вече контузеното рамо и ключицата, както и капачка на левия крак. Възстановяването му отнело година, като и сега от време на време има болки в това рамо.

 

В деня на случката Филип не само пак не потърсил веднага лекарска помощ, но и отишъл на снимки на сериал, в който играел една от главните роли. Явил се раздърпан със скъсан панталон, под който левият му крак бил облян в кръв, освен че и капачката била счупена, плюс счупеното рамо. „Едва избутах този ден”, признава актьорът.

 

Въпреки тези инциденти той е много внимателен шофьор. Когато излиза с мотора, слага каска и специална екипировка. Никога не превишава скоростта, спазва всички правила и не поема рискове. Не си позволява и да вдига предна гума, докато е участник в движението на пътя. Подобни експерименти прави само на картинг писти. Макар че шофира от 18-годишен, участникът в „Сървайвър", няма и никога не е имал собствена кола. Винаги е управлявал автомобили на приятели. Затова пък така имал възможност да кара все скъпи и мощни коли. Иначе Филип Буков е сменял няколко мотора.

Източник: Уикенд