март 05, 2024

ФСБ вдигат летвата с новите концепции и промяната на качеството на звука

В началото през 1975 г., те са трима

https://kliuki.net/liubopitno/fsb-vdigat-letvata-s-novite-koncepcii-i-promyanata-na-kachestvoto-na-zvuka/210392 Kliuki.net
ФСБ вдигат летвата с новите концепции и промяната на качеството на звука

За първи български самостоятелен концерт на стадион се счита този на ФСБ през 1984 година на „Академик“. По данни, достигнали до днес, на събитието се стичат 15 000 души. Това е прецедент за времето си и е документирано от Българската телевизия.

 

Няколко години ФСБ са само студийна група към „Балкантон“, но с новите си концепции и промяната на качеството на звука, те вдигат високо летвата и променят изцяло възприемането на музиката им.

 

В началото през 1975 г., те са трима – Румен Бояджиев, Константин Цеков и Александър Бахаров – бас. През 1979 триото става квинтет – присъединяват се и Иван Лечев и Петър Славов. Плахо се навиват на първи самостоятелен концерт в Студентския дом. Билетите са изкупени, но те осъзнават, че за по-големи зали е нужен по-разнообразен репертоар.

През 1983 година Александър Бахаров емигрира и го замества Ивайло Крайчовски на бас китарата. В този си състав те изнасят концерта в стадион „Академик“.

 

ФСБ вдигат летвата с новите концепции и промяната на качеството на звука

 

Не един и двама изпълнители са концертирали на стадиони. Но винаги е имало празни места по трибуните. През септември 2006 Азис, със специален гост Цеца Величкович, изнася голям концерт с посещаемост 12 000 души.

 

Най-близо до напълването на стадиона от българин стои Слави Трифонов. Концертът с „Ку-ку бенд“ от 2015 има посещаемост 60 000 души, като на същото място Мадона събира 55 000.

Несъмненият рекорд обаче принадлежи на Лепа Брена през 1990 година – посреща я тълпа фенове от 100 000 души.

Източник: Уикенд