юли 27, 2024

Голямата актриса Ванча Дойчева си отиде от любов 

Двамата със съпруга й са се прераждали няколко пъти заедно и връзката им е кармична

https://kliuki.net/liubopitno/golyamata-aktrisa-vancha-doycheva-si-otide-ot-lyubov-3/197794 Kliuki.net
Голямата актриса Ванча Дойчева си отиде от любов 

Голямата актриса Ванча Дойчева бе от малцината, които буквално грееха на сцената. Изключителната дама на българския театър можеше да отбележи 80-та си годишнина, ако сърцето й не бе спряло през 2017 г.

Тя издъхва не само от гръдната жаба, от която страда, а и от любов по съпруга си – прочутият проф. Димитър Шойлев, който напусна този свят през 2009 г.

Романсът им продължил почти четири десетилетия, докато смъртта ги раздели, е почти пословичен. И така до момента, в който той издъхва на рамото й като преди това успява да промълви „Ване, умирам!“. Това се случва, след като сяда зад волана на автомобила си, за да отиде на работа, а тя както винаги го изпраща до колата с целувка.

През следващите 8 години тя се опитва да се държи храбро заради децата. Много й било мъчно, че професорът не доживял да види внука си Юлиан, въпреки че го чакал с огромно нетърпение.

За последно актрисата се покланя пред публиката след комедията „Любов по италиански“, а след това лекарите й забраняват да се натоварва, което разбива допълнително душата й. 

Със съпруга й Димитър Шойлев се срещат през 70-те години в София. Майка й отдавна я е предупредила, че съпругът й ще е роден в същото денонощие като нея – 23-24 април. Дори посочва, че двамата са се прераждали заедно няколко пъти и връзката им е кармична. 
Само десет минути, след като Шойлев вижда Ванча, отбелязва съвсем делово, че смята да се ожени за нея. Преди това обаче трябва да развали годежа с дъщерята на мощен американски индустриалец.

Сватбата им е първата, която се състои в съботния ден в София – дотогава всички подписват само в неделя. Освен това са и първите младоженци, които канят двама мъже за кумове – братята им, нейният и неговият. Така Шойлеви тотално променят модата в протокола. 
Съпрузите са неразделни в свободното си време. Тя е със 7 години по-млада от него, а той я отглежда като божество и лекува всяка нейна болка с целувки. 
 
През 1987 г. Ванча е в Москва като член на българската делегация интелектуалци, заминавали за руската столица по покана на Горбачов. При срещата им с него, на която присъства и Джуна, рускинята спира Ванча, за да й каже, че рядко усеща човек с толкова силна интуиция. Истината е, че актрисата я наследява от майка си. докато гледа „Доктор Живаго“ в Лондон, започва да плаче неистово на кадър с болен старец.  Изпада в нещо като транс и повтаря, че с дядо й се е случило непоправимото. След часове става ясно, че човекът е издъхнал точно в този момент.

Рецептата й за хубост е много проста, но същевременно неизпълнима за мнозина – битие без гняв и завист, толерантност и щедрост. До края на живота си Ванча Дойчева остава от хората, за които се казва „топъл човек и светъл характер“. 
Източник: Уикенд 
 

Голямата актриса Ванча Дойчева си отиде от любов