април 28, 2024

Истината за смъртта на Патриарх Неофит

Владиците знаели за тежкото му състояние, но скрили истината от народа

https://kliuki.net/liubopitno/istinata-za-smartta-na-patriarh-neofit-3/219859 Kliuki.net
Истината за смъртта на Патриарх Неофит

На 78-годишна възраст, патриарх Неофит се пресели в Небесното царство точно 11 години, след като бе избран да ръководи Българската православна църква.

Остана далеч зад рекорда на своя предшественик патриарх Максим, който бе начело на църквата рекордните 41 години и почина на достолепните 98.

 

Макар че вярващите християни не би трябвало да обръщат особено внимание на нумерологията, то все пак в датата и часа на смъртта му, обявени официално от Светия синод, има нещо символично. Негово Светейшество издъхна на 13 март в 22.22 ч. и само седмица преди старта на Великия пост, предшестващ Великден.

 

Дядо Неофит издъхна във Военномедицинска академия след тежко и продължително боледуване. Той бе настанен там преди близо пет месеца с тежко белодробно заболяване и макар че Синодът периодично известяваше, че състоянието му се подобрява, истината бе, че Негово Светейшество от два месеца е бил в кома и не е бил в съзнание. В полунощ на 14 март владиците съобщиха, че патриархът си е отишъл от многоорганна недостатъчност.

Лично шефът на ВМА, генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и началникът на катедра „Анестезиология и интензивно лечение" проф. д-р Николай Петров, са се борили до последно за живота на дядо Неофит.

 

Здравословното състояние на патриарха обаче рязко започнало да се влошава от есента на миналата година. От много дълго време той страда от сърце, от диабет, имаше и проблеми с кръста и със ставите и през последната година не можеше да ходи без чужда помощ.

Преди повече от 15 години дядо Неофит се пребори с левкемията, но според запознати ракът отново го приклещил.

Патриархът изкара тежък коронавирус преди две години и вероятно вирусът бавно и постепенно го е ударил на много места. Оттогава здравето му силно се влошило.

 

„Истински духовник, дълбок, мъдър и силен човек, с невероятна усмивка и ангелски глас.

Свят човек с огромно сърце, духовен водач и справедлив във всяко свое действие и дума. Негово Светейшество даваше вяра и сили на миряните дори когато самият той беше физически слаб. Неофит бе сред малцината обединяващи духовни фигури“, около тези искрени думи се обединиха и президентът Румен Радев, и премиерът Николай Денков, и партийните лидери, и представителите на другите вероизповедания минути след кончината на патриарха.

 

Негово Светейшество така и не разбра, че преди два месеца загуби брат си – доц. Димитър Димитров. 81-годишният музикант и преподавател почина на 11 януари след кратко боледуване. Маестро Димитров подобно на патриарха страдаше от сърце. Според запознати дългогодишният диригент на хора на катедралата „Свети Александър Невски“ е бил много притеснен за тежкото здравословно състояние на брат си и е получи инфаркт от мъка.

 

Малко преди смъртта си баткото на патриарха сподели, че много се вълнува за него и му е много тежко, че не може да го види в болницата, тъй като никого не допускат при Негово Светейшество.

 

Димитър и Неофит бяха много близки още от деца и през последната половин година здравето на патриарха не позволяваше двамата да се виждат и дори да се чуват често по телефона.

Сега само в рамките на два месеца, Бог прибра и двамата братя, така че те отново ще бъдат заедно в Небесното царство, тъжат миряни, които са познавали Неофит и Димитър.

И двамата бяха известни с пословичната си скромност и незлобивост, с отсъствието на всякакво осъждане на другите и готовността им всеотдайно да помагат и допринасят винаги с каквото могат.

 

Запознати от Синода твърдят, че владиците са били подготвени за фаталния край на патриарха още през ноември, миналата година. И още тогава сред митрополитите е започнала яростна битка за това, кой от тях ще стане четвъртият Български патриарх и Софийски митрополит.

Източник: Уикенд