март 29, 2024

Иван Джамбазов и Златина Дончева – двама от последните мохикани на соц арта

Напразно се надявали, че Симеон Сакскобургготски ще промени хода на събитията в страната

https://kliuki.net/liubopitno/ivan-dzhambazov-i-zlatina-doncheva-dvama-ot-poslednite-mohikani-na-soc-arta/197510 Kliuki.net
Иван Джамбазов и Златина Дончева – двама от последните мохикани на соц арта

Иван Джамбазов и Златина Дончева са двама от последните мохикани на соц епохата в арта. Наскоро те отпразнуваха 90 години, но нито един от двамата не получил поздравление от театрите на сцената на които играли години наред.

И ако в Младежкия сал един Стефан Мавродиев е живата памет на трупата, то в Сатирата и Славчо Пеев си е партнирал със Златина Дончева. Директорът Калин Сърменов пък общува с нея още в началото на кариерата си. 

Въпреки мизерните си пенсии ветераните не се оплакват от ежедневието. Режисьорът Илиян Джевелеков, Васил Петров и Томас Лафчис, са от хората, които не пропускат да ги чуят по телефона и да ги подкрепят. 

Преди време Джамбазов сподели, че в един от съседните магазините им поднасят хляб и козунаци като комплимент за дългогодишната им игра на сцената. И докато по-рано нямал и секунда свободно време, то сега двамата с Дончева са бедни, но щастливи, тъй като духът им е свободен. Не крие, че ненавижда някой да му размахва пръст и да му заповядва какво да прави.

Със Златина Дончева, са достойни и за една друга категория, която едва ли съществува в книгата с „Рекордите на Гинес“ – брак между актьори, продължил повече от 60 години. В гилдията няма друг такъв случай на колеги, отпразнували Желязна сватба и с поглед насочен към Благодатната сватба. За всички тези десетилетия съвместен живот се разделяли само по време на турнетата. 

Двамата се срещат на изпитите в Държавното висше театрално училище. Той дори се явява на изпитите по анцуг, идвайки директно от стадион „Юнак“, където тренира с „Динамо“. От комисията му подхвърлят, че ВИФ е 100 метра по-надолу. Той обаче изобщо не се впечатлява от забележката и пуска в действие дълбокия си гърлен глас, който по-късно ще му донесе републиканска слава. 

Ухажва Златина в продължение на 4 години, но опитите му постоянно удрят на камък, тъй като е твърде темпераментен за нея. В моменти на униние се жалва на Райна Кабаиванска. В онзи период Златина излиза с Андрей Чапразов – прочут, елегантен, с изискани маниери, красавецът от Народния театър омайва неопитната госпожа с ресторанти и барове.

Когато преподавателят им Стефан Сърчаджиев (дядо на Александра Сърчаджиева) узнава, че отношенията им циклят, урежда и двамата да заминат по разпределение в Сливен. След като Джамбазов доказва, че е истинска опора в трудни ситуации, Златина най-накрая омеква, при все, че родителите й са доста скептични към любовта й със софийския пролетарий. 
Той обаче печели окончателно сърцето и ръката й, когато обръща Сливен с краката нагоре в търсене на така дефицитния по онова време пеницилин. 

През 1956 г. Стефан Сърчаджиев им става кум, заедно с Леда Тасева – състудентка на Златина, която успява да разведе професора си, женен за майката на Йосиф Сърчаджиев.
Докато репетират „Служебен роман“, Калоянчев си пада страшно много по Златина. Тя е и единствената жена, възбудила сексуалния интерес на знаменития комик Георги Парцалев. Той полудява до такава степен по нея, че ръцете му треперят, когато разкопчава полата й в „Енергични хора“ на Василий Шушкин, където играят съпрузи.

На премиерата на Островски – „Лес“ идва и Тодор Живков. Той дори кани Златина на танц по време на банкета и й предлага услугите си като баща на нацията – апартамент, автомобил… Тя обаче му отказва хладнокръвно под предлог, че си имат всичко необходимо, макар да живеят в една стая. 
Макар Златина са не се мисли за звезда, е наясно, че е повече от добра. 

Джамбазови отдавна са разочаровани от политическата каста в родината. Когато НДСВ взима властта, съпрузите напразно се надяват, че тогавашният премиер Симеон Сакскобургготски ще промени хода на събитията. Не крият обаче, че и досега го предпочитат пред някогашния министър-председател Иван Костов, който не стъпва на театър.
Източник: Уикенд 
 

Иван Джамбазов и Златина Дончева – двама от последните мохикани на соц арта

Иван Джамбазов и Златина Дончева – двама от последните мохикани на соц арта - Снимка 2