май 22, 2024

Легендата на художествената ни гимнастика Илиана Раева: На 61 животът ми има различен вкус, а любовта ми с Наско е безусловна

Три пъти пипнала коронавируса – за последно на Нова година

https://kliuki.net/liubopitno/legendata-na-hudozhestvenata-ni-gimnastika-iliana-raeva-na-61-zhivotat-mi-ima-razlichen-vkus-a-lyubovta-mi-s-nasko-e-bezuslovna/219851 Kliuki.net
Легендата на художествената ни гимнастика Илиана Раева: На 61 животът ми има различен вкус, а любовта ми с Наско е безусловна

Успехите и титлите на Илиана Раева като състезателка по художествена гимнастика са неизброими, а тези като треньорка и президент на Българската федерация по художествена гимнастика, са безбройни. Към днешна дата момичетата от националния ни отбор отново са „златни“ и до голяма степен заслугата за това е именно нейна.

 

На 15 март Раева отпразнува 61-вия си рожден ден. Признава, че с времето е станала по-търпелива и начинът, по който гледа на събитията, касаещи живота й и работата й, е различен.

По отношение на истината обаче е категорична, че тя трябва да се отстоява, но не с крещене, а с действия и ценностна система. С годините не счита за нужно да я казва на всеки, понякога я запазва за себе и, подминава и продължава напред.

 

Отбелязва, че се чувства съвсем на място като жури в „Денсинг старс“, заедно с останалите оценители Галена Великова, Франциска Йорданова – Папкала и Томас Папкала. Всички те са изключителни професионалисти, които се допълват идеално, тъй като понякога просто е безсмислено да я изрича пред човека срещу нея.

Твърди, че това, което отличава настоящия сезон на „Денсинг старс“ от останалите до момента е, че е по-вълнуващ, а епизодите са като истинска приказка. Всичко е една феерия, даваща позитивен заряд не само на зрителите, а и на участниците.

 

Отказва да разкрие кой е фаворитът й сред участниците, но твърди, че за пръв път до момента няма откроен явен фаворит. Има обаче 7-8 звезди, които с напредването на времето влизат в още по-добра форма и имат шанс да спечелят.

 

Не се притеснява някой от участниците да не се разсърди от забележките й, тъй като смята, че това би било инфантилна проява. Подчертава, че смисълът на формата е да спечели най-добре танцуващият, а останалите да се научат на още по-голямо майсторство.

 

Не може да отсее кое е по-трудно – да си състезател или жури. От 14-годишна е под светлините на прожекторите и това не я плаши, дори напротив – насърчава я. същевременно е трудно да се отдадеш, да се стараеш и да израстваш, да искаш да си най-добрият. Като жури пък трябва да намериш точните думи, за да си полезен и на зрителите, и на шоуто, а най-вече на танцуващите, за да могат да напредват.

 

Категорична е, че няма как да остави основната си работа за сметка на журирането в „Денсинг старс“. Не отрича обаче, че емоциите и зарядът, които й дава танцувалното шоу, са само плюс за работата й като президент на БФХГ. В танцувалното шоу е заета един ден седмично, а през останалите шест има други ангажименти.

 

За момента дори през ум не й е минавало да се оттегли от поста си. Смята се за достатъчно млада, силна и можеща, за да е полезна. Уверява обаче, че щом усети, че вече няма този ентусиазъм и че има човек, който ще се справи по-добре от нея, ще си тръгне.

 

Безкомпромисна е за житейската си мисия – да е полезна за съпруга си, дъщерите и внучките, състезателите и колегите – отдава се напълно, дори понякога стига до тотално изтощение.

Съпругът й Наско Сираков никога не пропуска да я изненада на 8 март с огромен букет червени рози, а понякога празнуват и в ресторант.

 

Не крие, че откакто Сираков е президент на ФК „Левски“, напрежението в клуба се отразява и в семейството им, но това ги сплотява още повече. Сега всеки от тях се грижи повече за другия и го обича, защото имат нужда от това в дадения напрегнат момент.

Категорична е, че няма друг, освен съпруга й, който да приеме спасяването на любимия си клуб за своя мисия и кауза в една абсолютно невъзможна ситуация, в каквато се намира ФК „Левски“. Той се е заел да спаси нещо, на което почти никой не давал шанс за живот, а същевременно получавал удари от свои и чужди, което може да се случи само в държава като нашата.

 

Признава, че когато били много млади със съпруга й се ревнували. След 40-годишен стаж като семейство обаче, се подкрепят и на двамата им е хубаво, което говори, че съжителството им е прекрасно. С годините страстта помежду им се е трансформирала в истинска любов – не онази, за която се чете по книгите, а чувството да обичаш безусловно. Убедена е, че това се постига с по-дълъг семеен живот и по-мъдрата възраст, от която оценяваш по различен начин. Виждайки, че годините напредват и няма връщане назад, започваш да харесваш съществените неща, на които преди не си обръщал внимание и животът придобива съвсем различен вкус.

 

По отношение на новия зет (годеникът на дъщеря им Славея), Раева отбелязва, че не е важно тя да го одобрява, а дъщеря й. Определя го като уникално момче, с когото Славея е много щастлива, а това няма как да не ги радва като родители. След като на 14 февруари дъщеря им получи годежен пръстен от годеника си, вече живеят под един покрив.

Все още обаче не са говорили за сватба.

 

Вече внимава повече с храните, които консумира, не преяжда и се стреми да вечеря рано. Няма време за спорт, но дори и да има, предпочита да си легне и да чете нещо интересно.

Като всеки нормален човек и тя понякога има здравословни проблеми – три пъти боледувала от COVID-19. Заразила се с вируса и на Нова година, но за разлика от предишните два пъти, се излекувала за пет дни, без прием на антибиотик.

Източник: Уикенд