април 28, 2024

Любимият на Корнелия и плажувал със Станишев ще водят листата на БСП на евроизборите

Калоян Методиев и Кристиан Вигенин са сигурните кандидати на социалистите, Румен Гечев също има апетити към Брюксел

https://kliuki.net/liubopitno/lyubimiyat-na-korneliya-i-plazhuval-sas-stanishev-shte-vodyat-listata-na-bsp-na-evroizborite-3/219512 Kliuki.net
Любимият на Корнелия и плажувал със Станишев ще водят листата на БСП на евроизборите

Утвърдилият се в последните години като любимец на Корнелия Нинова бивш съветник на президента Румен Радев Калоян Методиев е почти сигурния водач на листата на БСП за предстоящите през лятото избори за Европейския парламент, разкриват функционери на столетницата.

 

Месеци преди насрочените за 9 юни избори за родни евродепутати, вътрешните битки в столетницата се ожесточават, а партийни активисти отново винят Корнелия Нинова в задкулисна подредба на социалистическата листа от 17 човека.

Нинова е спуснала неофициална заповед до структурите на БСП в цялата страна по никакъв начин да не номинират като кандидати за евродепутати видните й врагове и настоящи брюкселски законотворци Сергей Станишев и журналистката Елена Йончева. Така бившата семейна двойка е изправена пред угрозата да не получи дори една номинация въпреки доверието, с което се ползват в Европейския парламент и Станишев, и Елена Йончева. В черният списък са и Петър Витанов и Цветелина Пенкова, които също са евродепутати, избрани от БСП.

 

Тази година като втори в листата на БСП за предстоящите европейски избори ще бъде поставен Кристиан Вигенин. Куриозен факт от биографията на Вигенин е, че докато той беше външен министър на България по време на премиерския мандат на Станишев, той нашумя като „опасно близък“ до него заради прочутата снимка, на която двамата са легнали един до друг на шезлонги във Виетнам и се припичат като двойка. Впоследствие фотографията беше използвана, за да внуши нетрадиционна ориентация и на Станишев, и на Кристиян Вигенин.

Въпреки, че в последно време Вигенин демонстрира твърда вярност към Корнелия Нинова, мястото на водач на листата е запазено за Калоян Методиев, кълнат се представители на вътрешната опозиция в БСП. Според думите им, Методиев ще получи рекорден брой номинации от всички структури на БСП и отсега стяга куфарите за Брюксел.

 

„Когато Калоян стане евродепутат, Корни ще трябва да намери друг мъж, който да й разхожда кученцето всяка сутрин“, майтапят се по този повод противниците на Нинова в редиците на БСП. Публична тайна е тяхната близост.

 

Сериозен апетит към някое от първите две места в социалистическата евролиста проявява и Румен Гечев. Печално известния министър на икономиката от кабинета на Жан Виденов настоява да бъде поставен на по-предно място от Кристиан Вигенин заради опасения, че като трети може и да не стигне до Брюксел. В листата ще бъдат още червените депутати Георги Свиленски и Иван Ченчев, които нямат особени шансове, но надеждата е да мобилизират електорат. На по-задни позиции ще бъдат включени и журналиста от в. „Дума” и бивш депутат Александър Симов, а като представител на гражданската квота – журналиста Велизар Енчев.

 

Вътрешна социология, поръчана и платена от БСП, показала неотдавна, че въпреки намаляващата избирателна активност, за столетницата ще бъде много трудно да задържи 5-членната си група в Европейския парламент от общо 17 български представители. Прогнозният резултат на БСП за предстоящите избори е максимум 230 000 гласа, което са два, или най-много три мандата за Брюксел, в зависимост от бройката на гласувалите българи.

 

От сегашната тлъста брюкселска хранилка със сигурност ще бъдат отстранени и други двама врагове на Корнелия Нинова – приближените да президента Румен Радев Иво Христов и Петър Витанов. На „Позитано“ оценяват като минимални и шансовете на владеещата пет езика Цветелина Пенкова отново да бъде сред номинираните за Брюксел, тъй като тя била далеч от котерийните битки за власт в България.

Източник: Уикенд, crimesbg.com