май 02, 2024

Малко и чаровно българско село смайва с красива природа

Селото е известно още от османски регистри от 1530 г.

https://kliuki.net/liubopitno/malko-i-charovno-balgarsko-selo-smayva-s-krasiva-priroda/212282 Kliuki.net
Малко и чаровно българско село смайва с красива природа

Село Равна е в община Чипровци, област Монтана, и се намира в планински район. Пътят към него е истинско предизвикателство, преминавайки през гъсти гори с надеждата да не се срещнат други превозни средства, тъй като пътят е тесен и не позволява лесно разминаване на две коли без маневри.

Малко и чаровно българско село смайва с красива природа

То има дълга история, като първите сведения за него са от османски регистри през 1530 година. През 1665-66 година е наричано Равна-и-баля (Горна Равна) с общо 15 къщи. Жители на селото взимат активно участие в Чипровското въстание през 1688 година.

Малко и чаровно българско село смайва с красива природа - Снимка 2

Равна е едно от селата в региона, чиито икономически показатели са в намаляваща тенденция, но природата в околностите му е изключително красива. Местните жители коментират, че ако Господ не им е дал нещо, Той го компенсира с други – този природен феномен.

Малко и чаровно българско село смайва с красива природа - Снимка 3

Селото е заобиколено от гори с дъб, габър и бор. В землището му се намира и защитена зона с името "Равненско градище", с обща площ от 186 хектара. Девствена природа, редки растителни видове и археологически находки като останки от тракийска крепост и римска монетарница правят местността уникална и желана туристическа дестинация.

Малко и чаровно българско село смайва с красива природа - Снимка 4

Тук са родени известни личности като Долорес Арсенова и съпругата на Слави Бинев, които съдействат за изграждането на местния параклис.

Малко и чаровно българско село смайва с красива природа - Снимка 5

Източник: blitz.bg