март 29, 2024

Мъжете в живота на Невена Коканова 

Споделя, че винаги е харесвала тъмнооки и тъмнокоси мъже със светли души, ама къде ти… 

https://kliuki.net/liubopitno/mazhete-v-zhivota-na-nevena-kokanova-2/198029 Kliuki.net
Мъжете в живота на Невена Коканова 

Ако не бе напуснала този свят, Невена Коканова щеше да навърши 84 години на 12 декември.

Актрисата, за която са написани и изговорени най-много суперлативи и градски легенди, отнася много загадки в рая. Малцина са тези, пред които разкрива интимните си трепети. От нея няма останало нищо „черно на бяло“, тъй като няколко месеца преди смъртта си, изгаря всичките си писма в двора на селската къща край Габрово. Категорична е, че не иска да ровят с мръсни ръце в тайните й, които са само нейни. 

Нито осиновената й дъщеря Теодора, нито пък брат й Димитър Коканов дават интервюта, тъй като са заклети от нея още приживе. Въпреки това почитателите й не спират да се вълнуват от любовите на най-голямата звезда на българското кино. 

Първите трепети я връхлитат, когато е едва на 14 години. Избраникът на сърцето й е от горните класове 
На 19 години, Коканова получава първата си истинска роля в киното – в „Години за любов“. Пред камерите се среща с Любомир Шарланджиев. Макар той да е много далеч от имиджа на красавец от моминските мечти, тя се омъжва за него. 

Когато през 1960 г. я назначават в Сатирата, всички се прехласват по нея. Двама са откровено влюбени – Никола Анастасов и Нейчо Попов. И докато Анастасов не смее да разкрие чувствата си, Попов получава солидна доза нежност от Коканова. В крайна сметка обаче той избира да остане със Стоянка Мутафова. Двете остават приятелки до края на живота й.

Щастлива е когато големият Димитър Димов казва след премиерата на „Тютюн“, че Коканова придава философската страна на Ирина, запазвайки външната красота, вътрешната хармония и човешкото достойнство. 
Мълчи, когато след прожекцията на „Тютюн“ в Кан, световноизвестният френски писател Андре Мороа й целува ръката с думите: „Вие сте българската Жана Моро“.
Шарл Азнавур пък е страшно учуден, че красавицата иска автограф от него.

Любовната й история със сърбина Раде Миркович, с когото са дует в „Крадецът на праскови“ е известна в няколко балкански държави. След приказната им 10-дневна ваканция във Венеция обаче любовта им се разгорещява и тя се колебае дали да напусне Шарланджиев, който уж на шега й подхвърля, че ако си тръгне сърцето му ще се пръсне.
След продължилата 7 години агония, Коканова взема решение да сложи край на връзката си с Раде. 

Другата любов в живота й е Климент Денчев. Заради него Невена е на крачка от раздяла с Шарланджиев, но в крайна сметка не прави тази крачка. Сломеният Денчев емигрира в Канада. 
Другият, който се изнася от България заради невъзможността си да сподели своята любов с Коканова, е физикът Мартин Денев, който бил вещ в правенето на хороскопи.
Сред точещите зъби за нея е и Стефан Данаилов – Ламбо.

Още двама чужденци си губят ума по Коканова – Виктор Рубенчук и Кирил Кюсак.

С всички тези душевни терзания на Коканова, са наясно двамата й изповедници – режисьорът Павел Павлов и ресторантьорът Никола Антикаджиев, който издъхна преди няколко седмици. 
Източник: Уикенд 
 

Мъжете в живота на Невена Коканова