април 27, 2024

Митьо Очите развали съдружието със Златко Баретата

Златомир Иванов е изритан от охранителната фирма на Желязков „Аркус сигурност – Бургас"

https://kliuki.net/liubopitno/mityo-ochite-razvali-sadruzhieto-sas-zlatko-baretata-2/218709 Kliuki.net
Митьо Очите развали съдружието със Златко Баретата

Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите е бил шута на Златомир Иванов – Баретата. От съдружието между двамата кримибосове, което им позволява дълги години да контролират наркопазара по Южното Черноморие, днес не с останало нищо. Твърди се, че Очите се разделя с авера си, след като с тлъсти рушвети успява да си гарантира, че проточилото се вече пет години дело за ръководство на престъпна група за рекет ще завърши с оправдателна присъда.

Почувствал се отново на върха, Желязков обявил на Баретата, че през идващия летен сезон само негови хора ще продават дрога в Слънчев бряг.

 

След раздялата Баретата е изритан и от охранителна фирма „Аркус сигурност – Бургас", която той и Очите контролират чрез подставени лица. Фирмата е почти пълен монополист в Несебър и Слънчев бряг. Нейните гардове охраняват голяма част от общинските паркинги, стоянки на таксита, хотелите и хитовите заведения в курорта. Все места, където туристите могат да си купят наркотици или да поръчат жрици на любовта. Разбира се само правилните хора, за което зорко следят мутрите на Митьо Очите.

 

Освен контрол над нелегалния бизнес, договорите за охрана на „Аркус сигурност – Бургас" не са безплатни, а фирмата печели по 5-6 млн. лв. годишно.

 

Собствениците на магазини и заведения в Слънчев бряг няма как да се откажат от охраната. Всеки пропуснал да си плаща, рискува обектът му да изгори или случайно появили се групи бабаити да тормозят клиентите. За да не стават грешки, офертите за охрана се изпращат лично от мениджъра за връзка с клиентите Димитър Желязков. Няма майтап, от 2016 г. Очите официално заема тази позиция. За никого не е тайна, че постът е чисто формален, а огромната заплата и бонусите са, за да оправдаят пред властите баровския му начин на живот.

 

Заради криминалните си досиета Митьо Очите и Златко Баретата няма как да са официални собственици на „Аркус сигурност – Бургас”. В противен случай МВР е задължено да отнеме лиценза за охрана на фирмата. Затова и двамата действат с подставени лица. Като маша на Баретата е впрегнат някой си Валерий Любенов, който чрез друга охранителна фирма със сходно име – „Аркус сигурност – София” е собственик на 33% от „Аркус сигурност – Бургас“. Любенов явно не е случаен човек, щом се води и управител на „Аполо секюрити”, която е собственост на бащата на Златко Баретата.

 

След като Очите къса връзката с някогашния си партньор, пионката на Златко Баретата е изчезва от собствеността на „Аркус сигурност – Бургас“. От началото на януари тази година акциите на Валерий Любенов се озовават в ръцете на несебърлията Велислав Попов, от когото голямата дъщерята на Димитър Желязков Станислава има дете. Зетят на Очите далеч не е случаен човек.

 

Подобно на своя тъст Велислав също се води на работа в скандалната „Аркус сигурност – Бургас”. Отговоря за личната охрана на Димитър Желязков. В тази си роля Попов придружава тъста си при престрелката с хора на Божо Кравата в ресторант „4 you". При последвалото дело в спецсъда Велислав бе разпитан и подробно обясни, че „Бате Митко” (Димитър Желязков – б.а.) не е провокирал гардовете на Кравата, а само се е разхождал в компанията на десетки тежковъоръжени яки момчета из Слънчев бряг.

 

След престрелката с Кравата на полицията най-после й просветна, че „Аркус сигурност – Бургас" се контролира от своя мениджър Димитър Желязков. Ченгета и прокурори обещаха да започнат проверки.

 

Заговори се и за отнемане на лиценза за охрана. Това наложи Велислав Попов да си регистрира друга охранителна фирма – „К1 Секюрити”, от чието име да продължи бизнеса. Както често става у нас, заканите за възмездие останаха само на думи. Фирма „Аркус сигурност – Бургас" си продължи да действа, а зетят на Митьо Очите е пратен да стане собственик.

 

Съдружниците на Велислав Попов също не са случайни хора. Един от тях – Георги Дросев, е сочен за дясна ръка на Димитър Желязков. За Дросев се твърди, че има солидни контакти в прокуратурата, с чиято помощ винаги минава между капките при разследването срещу бандата на Очите. През 2017 г. той бе осветен в телевизионен репортаж. Пред камера майка на бивш затворник разказва как е носела дрога на сина си в Бургаския затвор. От думите й стана ясно, че купувала наркотиците от автокъща на Дросев. Вносът на нелегалната стока става с покровителството на зам.-шефа на затвора Методий Владимиров. Може би е случайно съвпадение, но бащата на Методий – Иван Владимиров, е управител и акционер в „Аркус сигурност – Бургас“. Преди да се захване с охранителен бизнес, Иван Владимиров е шеф на криминалната полиция в РДВД-Бургас, сред чиито задачи е да разследва наркобизнеса на Митьо Очите. За постигнати от Владимиров успехи по тази линия не се е чуло, но неговият бивш „клиент“ явно добре е оценил старанието му, щом го е взел за съдружник…

Източник: Уикенд, crimesbg.com