април 16, 2024

Наско от Б.Т.Р.: При родата в Сърбия ми е най-вкусно

За себе си казва, че винаги е бил спокоен и търпелив човек, приемащ философски несгодите 

https://kliuki.net/liubopitno/nasko-ot-btr-pri-rodata-v-sarbiya-mi-e-nay-vkusno/197534 Kliuki.net
Наско от Б.Т.Р.: При родата в Сърбия ми е най-вкусно

Скоро Атанас Пенев – Наско от Б.Т.Р. ще отбележи 30 години, откакто е вокалист на групата. Кроят планове да зарадват и изненадат почитателите си по този повод, но засега отказва да издаде повече. 

Разбира се и той като всички от музикалната гилдия е понесъл последствията от пандемията, която завладя света преди две години. Сегашните му страхове са свързани с войната в Украйна и икономическата криза, под чието владение попадна светът, тъй като в такива моменти първото нещо, от което се отказват хората, е културата. 

С напредването на възрастта, всеки от групата е натрупал опит и вярва, че е прав. За решаването на важните за Б.Т.Р. неща като албум или турне обаче винаги взимат общо решение. В групата цари демокрация и всеки има право да убеди останалите в правотата си чрез доводи. Когато стигнат до консенсус, всички се залавят да копаят заедно в тази посока.

Разбрали, че искат да правят български рок през 1995 г., когато лири подгряваща група на концерта на „Айрън Мейдън“. При работата им по албума „Б.Т.Р.‘97“ виждали как се раждат песните. Дори понякога се налагало да спят в студиото. Хитът „Спасение“ затвърдил позициите им на стабилна българска рок група. Същата година били поканени на коледен концерт в зала 1 на НДК, където присъствали и други техни колеги. 

Една от двете песни, които трябвало да изпълнят била именно „Спасение“. Когато си отворил устата, цялата публика запяла с пълно гърло. Всички в групата останали изненадани от това, че песента им се е превърнала в абсолютен хит. Песента не само надскочила очакванията им, а се превърнала и в нещо като химн на стотици хиляди млади хора.

За себе си казва, че винаги е бил спокоен и търпелив човек, приемащ философски несгодите. Продължава обаче да се дразни от неискреност, двуличие и простащина. Ненавижда дребните душици. Предвид, че живеем в общество, смята че е добре човек да зачита и другия отсреща. 

Преди да стане вокалист на Б.Т.Р. работил като аеролог в НИМХ към БАН, но е категоричен, че е нямало да бъде удовлетворен, ако бил продължил с тази си работа. 
Не е от хората, които посещават фитнес, но обожава да ходи пеша и това му носи огромно удоволствие. Някога тичал, но вече не, тъй като ходейки има време за размишления. 

Два пъти през живота си е спазвал диета и то успешна, но не им е привърженик. Опитва се да консумира храната, която му харесва, но по правилния начин. това, че има прекрасна съпруга сръбкиня, прави изпитанието още по-голямо. Когато отиде при роднините й в Сърбия, става страшно.

Употребява съвсем малко алкохол и то само в компания. Не си спомня кога за последно се е напивал. За съжаление обаче все още не е успял да се откаже от цигарите, но не губи надежда, че все някога ще се отърве и от тях. 

В казармата се сприятелил с половината „Ку-ку бенд“ – Евгени Димитров-Маестрото, Цветан Недялков, професор Илиев. По онова време Маестрото отговарял за хора им и го дирижирал, но и тогава бил много внимателен и отговорен.

Дъщеря му Мартина е избрала да тръгне по актьорския път. Горд е с това, че сама е успяла да се пребори и всички успехи са благодарение на усилията й. Никога не е афиширала, че е негова дъщеря. 
Работата на съпругата му Ивана като оперна певица по време на пандемията била напълно замряла. Към днешна дата обаче работи по два нови проекта в Сърбия за догодина. 
Източник: Уикенд 
 

Наско от Б.Т.Р.: При родата в Сърбия ми е най-вкусно