май 29, 2023

Най-оборотната бръмчалка във фолклора Вели Костадинова се пенсионира?

Талантливата певица обслужвала зърнени босове за по 2000 лв. на нощ

https://kliuki.net/liubopitno/nay-oborotnata-bramchalka-vav-folklora-veli-kostadinova-se-pensionira-3/201639 Kliuki.net
Най-оборотната бръмчалка във фолклора Вели Костадинова се пенсионира?

Тежка скръб е налегнала маститите зърнени босове от Тракия и Добруджа, на пук на дебелите пачки. Аграрниците с по няколко майбаха са потънали в траур, защото любимката им, народната певица Вели Костадинова, е решила да прекрати кариерата си и да гради имидж на сериозна жена.

 

Красавицата е внучка на голямата Гуна Иванова и заедно със сестра си Ива са наследили таланта на прочутата си баба. Двете хубавелки са неизменна част от запоите на най-фрашканите с мангизи земеделци, които са тежки фенове на народната музика. Особено ако микрофонът е в ръцете на някое младо изкушение.

 

В агро гилдията сплетничат, че всяка от кръшните сестрички прибирала по 2000 лв. за пълна (музикална) програма до малките часове на нощта. Това се случвало най-вече в ловния сезон или по жътва, когато зърнарите наемали хижи в Балкана и се отдавали на неспирен гуляй с маркови питиета, млади певачки и фолклорни ритми.

 

За тяхно съжаление, от Нова година Вели Иванова обявила, че повече няма да приема участия с райбер и частни партита, а ще се отдаде на концертна дейност и заснемане на високобюджетни клипове, в които да популяризира българския фолклор и красивата ни природа.

 

Не е ясно дали в решението има пръст властната й баба, до чиито уши било стигнало това-онова, или просто гласовитата красавица най-сетне се е загаджила. Едно е сигурно - фолклорното училище в Широка Лъка трябва спешно да извади на пазара нови и млади музикални дарования, защото народната музика има верни фенове, готови да плащат щедро да им пеят на ушенце.