април 27, 2024

Неделя Щонова станала лекар заради брат си

Цели седем години се борила да стане майка

https://kliuki.net/liubopitno/nedelya-shtonova-stanala-lekar-zaradi-brat-si/220230 Kliuki.net
Неделя Щонова станала лекар заради брат си

Мнозина биха завидели на живота на д-р Неделя Щонова, който е като филм. Водещата на предаването „Духът на здравето“ по bTV, която към днешна дата се изявява и в „Денсинг старс“, разкрива, че станала лекар заради брат си. От разказа й става ясно, че двамата са имали нетипично детство – прекарали 6 години в Мозамбик, където тичали край вълните на Индийския океан, имали много приятели и ядели екзотични плодове, които берели от двора на дома си. Имали и домашен любимец – маймунката Чита.

 

Именно там бъдещата специалистка по неврология имала своя първи учебен ден. Двамата учели в българско училище, в което преподавала майка им. Местните деца наричали бъдещата лекарка Мингу – галено от Доминго, както се превежда Неделя на официалния местен език в африканската държава – тугалски.

 

Спомените й от това време обаче не са само приказни, помни и астматичните пристъпи на брат си, който страдал от спастичен бронхит. Тогава всички вкъщи изпадали в паника, а тревогата в очите на родителите й била смазваща. Майка й винаги плачела, а в дома им спешно идвал лекар, който веднага помагал на брат й, след което родителите й се успокоявали.

 

В съзнанието на Щонова се запечатал именно образът на лекаря, който има способността да лекува като с вълшебна пръчица и връщал радостта, щастието и спокойствието на родителите й. Затова тя решила, че когато порасне ще поеме именно по този път. Става специалист по неврология и се занимава с аналитична и когнитивна психотерапия. Има специализации в Ню Йорк и Париж.

 

Омъжена е за известния пловдивски архитект Валентин Маринов, благодарна е, че Бог я е дарил с дъщеря, но пази и болката от загубата на сина си – след като се бори в продължение на цели 7 години да стане майка и забременява с разнояйчни близнаци, губи момченцето в четвъртия месец от бременността си.

Според медиците причината за загубата е когнитивна и се дължала или на прекалената фиксация, или на стрес.

 

Брат й - Васил Щонов 

Междувременно брат й Васил, заради когото навремето избира благородната професия, също прави забележителна кариера. Малцина са наясно, че Васил Щонов, който е министър на енергетиката в едно от служебните правителства на Росен Плевнелиев, е именно нейният брат. Неотдавна той бе назначен за изпълнителен директор на една от двете т.нар. американски въглищни електроцентрали – ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“.

Източник: Уикенд