април 28, 2024

Нов вид измама в социалните мрежи! Как ни крадат профилите?

Хиляди българи са със загубени профили в последните месеци

https://kliuki.net/liubopitno/nov-vid-izmama-v-socialnite-mrezhi-kak-ni-kradat-profilite/211508 Kliuki.net
Нов вид измама в социалните мрежи! Как ни крадат профилите?

За нова измама сигнализират в социалните мрежи все повече български потребители. Става въпрос за загуба на собственост на профила ни в приложения на Мета като Фейсбук и Инстаграм. Хакнати са хиляди потребителски акаунта по информация от социалната платформа.

 

Как да се предпазим от този вид измама? Последният случай, за който разказа наш читател, е за загубен профил в Инстаграм. Потребителят получава съобщение от познат, че е станал инфлуенсър и моли да го подкрепи с лайк на изпратения линк. Така започва всичко. С последването на линка потребителят позволява достъп на хакера да управлява профила. Следва позната практика - моментално ни сменят номера за контакт, имейла, с който е правена регистрацията и разбира се паролата. По този начин ние губим всички права върху акаунта. Опитите за възстановяване удрят на камък. Пробите на нашия читател за реактивация се оказват неуспешни. Стигнал е до селфи удостоверяване и видео верификация, което също се оказва недостатъчно за връщане на профила според защитата на Мета.

 

Читателят ни показва от друг профил как на стената си вижда публикации, които сякаш той споделя и за последователите му това изглежда истина. Новият собственик прави сторита със спечелени от биткойни пари и радостта от получените средства. Естествено това се оказва измама, но проявилите интерес към публикациите стават следващите жертви.

 

Подобна е ситуацията и във Фейсбук, където през приложението за съобщения – „месинджър“ се изпраща линк или приятел моли за изпращане на файл. От там даваме достъп  до данните ни и се стига до кражбата на акаунта ни.

 

Специалистите съветват да не се доверяваме на съмнителни линкове и при най-малкото колебание да сменим паролата си и начините за достъп. Също така е добре превантивно да разгледаме настройките за сигурност и защита и да сложим допълнителни изисквания за разпознаването ни.

 

Източник: Фейсбук