март 29, 2024

Отлив на летовници в Китен и Ахтопол заради...

https://kliuki.net/liubopitno/otliv-na-letovnici-v-kiten-i-ahtopol-zaradi/166662 Kliuki.net
Отлив на летовници в Китен и Ахтопол заради...

До голяма степен заради тях се забелязва сериозен отлив на туристите
Хотелиерите в Китен и Ахтопол са сериозно притеснени от масовото нашествие на румънски цигани през последните дни.

Стотици роми от северната ни съседка буквално са превзели курортните градчета по Южното ни Черноморие през последните дни. Те обаче се разминават с представите на местните хотелиери, кръчмари и плажни концесионери за заможни чужди туристи.

Бизнесмен от Китен се жалва, че се „изсипали като скакалци“ в градчето и му направили голяма беля. Половината от гостите в хотелите му заплашвали да си тръгнат заради тях и отказвали да делят общ басейн. В същото време бизнесменът се кахъри, че не може да ги изгони, защото са си направили резервациите през интернет и са си платили всичко.

Отлив на летовници в Китен и Ахтопол заради...

Въпросният бизнесмен е собственик на четири хотела, но изрично отказва да бъдат споменавани имената им, за да не си направи „лоша реклама“.
Мургавите румънски туристи се сливат успешно с хилядите си български събратя, които по неписана традиция ваканцуват всяко лято основно в Ахтопол и Китен.
Разликата е тази, че румънските роми не се колебаят да си плащат за шезлонги и чадъри и се гощават щедро с риба и наливна бира по плажните капанчета.

Хигиенните им навици обаче до голяма степен са сходни с тези на българските им събратя – върху шезлонгите опъват чаршафи, а не хавлии, къпят се с дрехите във водата, гасят фасовете си като ги заравят в пясъка и не използват прибори за хранене.

Ресторантьори от Ахтопол споделят, че за разлика от българските цигани, румънските поръчват щедро, но пък прогонват останалите клиенти. Веднага щом ги видят, те директно подминават даденото заведение. За да избегнат този проблем някои от кръчмарите са се изхитрили и слагат върху масите табели с надпис „Резервирано“.

И румънските и нашенските цигани обаче си знаят правата и открито заплашват с жалби до различни институции, ако заведение си позволи да направи опит да не ги допусне. Същото важи и за хотелските басейни и водните атракциони.

Хотелиер от Ахтопол се жалва, че ежедневно се карат с ромите заради ниската им хигиена. Освен това циганетата пикаят в басейните, влизат чисто голи или пък дори си позволяват да ръфат царевица във водата.
В стаите им е пълен хаос и камериерките изкарват по три кофи пясък от тях. Накрая за капак на всичко установяват, че са задигнати чаршафи, чаши, пепелници, хавлии и каквото още са успели да докопат.

До неотдавна румънските туристи ваканцували в страната ни основно по Северното Черноморие, залагайки на Каварна, Варна и Балчик, където и това лято гъмжи от румънци.
По Южното Черноморие предполагат, че румънските цигани не искат да се засичат със сънародниците си и затова са се изместили при тях.
Жителка на Китен се гневи, че при тях всеки трети турист, както и всеки втори от обслужващия персонал, са „от боята“. Тя вини кметската управа за проблема, тъй като раздали на ромски бизнесмени стотици сергии.

Мълвата в Китен носи, че местни общински съветници взимат на безценица общински терени под наем за летния сезон, които преотдават на петкратно по-висока цена на предприемчиви мургави търговци.

Собствениците на къщи за гости в Китен от ромски произход не са никак малко. Освен това, както се досещате, те приемат в тях свои роднини. Така през последните години градчето се утвърдило като ромска лятна дестинация.
Китенци със завист отчитат, че в Приморско това лято туристите от ромски произход рязко са намалели.

За никого не е тайна, че между двете курортни градчета отдавна тлее това напрежение, тъй като до 1991 г., Китен бе квартал на Приморско.
Това лято в Приморско се радват на сериозен наплив на туристи от Полша, Словакия и Чехия. За сметка на това пък се забелязва сериозен отлив на руските и английските туристи. Българите също са чувствително па-малко навсякъде.

Предвид факта, че от началото на този месец в Турция се влиза само с лична карта, очакванията на местните хотелиери са, че отливът в разгара на сезона ще е още по-осезаем.
Източник: Уикенд