май 01, 2024

Отново на пазар в Турция: Ердоган намали цените на храните с 50%!

Реджеп Ердоган отправи призив за сваляне на цените на основните храни

https://kliuki.net/liubopitno/otnovo-na-pazar-v-turciya-erdogan-namali-cenite-na-hranite-s-50/210916 Kliuki.net
Отново на пазар в Турция: Ердоган намали цените на храните с 50%!

Незапомнената инфлация в Турция удари по мераците на хиляди българи, които редовно посещаваха южната съседка за пазар. В последните месеци манията за шопинг отслабна на фона на рекордно ниската стойност на лирата – под 0.07 стотинки. Инфлацията повлия и на местното население и затова президентът Ердоган отправи призив за намаляне цените на основните храни с 50%.

 

Спадът би трябвало да усети крайният потребител. В инициативата ще се включат почти всички големи вериги супермаркети в страната. Призивът е и към търговците и предприятията, които произвеждат крайния продукт. С намалени цени ще са хранителни стоки, почистващи и перилни препарати, както и стоки от първа необходимост. Най-масовите продукти с отстъпки ще са олио, месо, колбаси, сирене, маслини, тоалетна хартия и препарати.

 

Ердоган откри и собствена верига супермаркети през 2017 година, с което създаде своя марка за контрол на цените и по-голяма конкуренция. Именно чрез тази верига ще наложи и призива за отстъпка, в който ще се включат и другите големи хипермакети.

 

Турция отчете през септември поредния си рекорд за инфлация. Статистиката показа 61,5%, с което бе постигнат абсолютен рекорд за годината и пореден месец с постоянно нарастване на инфлацията.

 

В последните месеци българите, посещаващи страната за шопинг, избират евтините пазари и борси и все по-рядко посещават молове и големи супермакети. Основно се купуват евтини и некачествени стоки. Ниският курс на лирата и мерките, предприети от Ердоган, може да върнат голяма част от българите към близките до границата градове.

 

Източник: Фейсбук