September 08, 2024

Паскал се лекува в турска болница, докато го издирват с европейска заповед за арест

Контрабандистът се озовал в Истанбул по схемата на Митьо Очите

https://kliuki.net/liubopitno/paskal-se-lekuva-v-turska-bolnica-dokato-go-izdirvat-s-evropeyska-zapoved-za-arest/227046 Kliuki.net
Паскал се лекува в турска болница, докато го издирват с европейска заповед за арест

Запознати от ъндърграунда издават, че контрабандният бос Никола Николов – Паскал, когото властите издирват с европейска заповед за арест, се укрива от МВР и прокуратурата в Истанбул, след като още миналата седмица е отпрашил за южната ни съседка.

Припомняме, че преди броени дни Софийският градски съд най-накрая разреши на държавното обвинение да издаде европейска заповед за арест на Царя на нелегалните цигари, с което сложи край на полулегалното му пребиваване в Гърция.

 

В съда адвокатите на Паскал безуспешно се опитаха да осуетят издаването на европейска заповед за арест с оправданието, че клиентът им е постъпил за лечение в чуждестранна клиника и поради тази причина не знае за воденото срещу него наказателно производство. Магистратите обаче не взеха под внимание тезата на защитниците на контрабандиста, които дори не бяха представили съответната медицинска документация.

Запознат обаче потвърждава информацията, че 63-годишният Никола Николов действително е болничен пациент, след като неотдавна е постъпил за лечение в клиника в Истанбул.

Паскал страдал от камъни, образували се в бъбрека и уретера му, и през последните няколко месеца изпитвал силни пулсиращи болки в хълбоците. Контрабандистът обаче не смеел да се оперира в Гърция или в България от страх информацията за лечението му да не стане достояние на родните служби за сигурност и да последва задържането му.

 

Заради това Паскал взел решение да се подложи на медицинска процедура по топенето на бъбречните камъни в Турция. Според запознати Никола Николов е пациент на реномираната клиника „Джон Хопкинс“, където се е подложил на екстракорпоралната литотрипсия – извънтелесно разбиване на камъни в пикочните пътища. Чрез специална машина се образуват ударни вълни, фокусирани под рентгенов контрол, които проникват в тялото и разрушават камъните в бъбрека и уретера на Паскал. Обикновено лечението, на което се е подложил контрабандистът, трае между два и три дни, при положение, че раздробените парченца от камъните не са предизвикали бъбречна криза при извеждането от тялото му с урината.

 

Възможно е лечението на Паскал да е бутафорно и да служи само за да подплати бъдещото му медицинско досие за пред съдебните власти в България.

 

Твърди се, че Никола Николов се е озовал от Гърция в Турция по схемата, приложена безуспешно преди няколко години от несебърския наркомафиот Димитър Желязков – Митьо Очите. През лятото на 2018 г. Митьо Очите беше арестуван в 5-звезден хотел в Истанбул, след като ден по-рано влезе в Турция от Гърция, превозен с микробуса на бургаския общински съветник от БСП Бенчо Бенчев. Възможно е Паскал да се в озовал в Турция по морски маршрут, който дълги години в ползвал за контрабанден пренос на дрога и цигари – от Егейско море през пролива Дарданелите и Босфора. Стари познати на Никола Николов свидетелстват, че през годините Паскал често се е придвижвал до Гърция и Турция по морско трасе и че е използвал маршрута за пренос на кокаинови товари с луксозни яхти и катамарани, управлявани от негови сподвижници.

 

Според полицейски източник, потвърждаващ  информацията, че Паскал се укрива в Турция, преди около месец постъпили оперативни данни, че контрабандистът тайно се е прибрал в България, за да се опита да измъкне от ареста приближените си баща и син Марин и Стефан Димитрови – Ярите. Двамата бяха задържани в началото на месец април т.г. заедно с тогавашната шефка на митниците Петя Банкова с обвинения за участие в престъпно сдружение, контрабандиращо цигари и други високоакцизни стоки през границите. Впоследствие с обвинение се сдоби и главният секретар на МВР Живко Коцев, който дни по-късно беше уволнен от вътрешния министър Калин Стоянов. Според данни от разследването, групата на Паскал е контролирала рекордните осем гранично-пропускателни пункта в страната – ГКПП „Капитан Андреево“, ГКПП „Лесово“, ГКПП „Кулата“, ГКПП „Калотина“, Дунав мост – Русе, ГКПП „Видин, ГКПП „Оряхово“ и гранично-пропускателния пункт при село Стрезимировци.

 

Твърди се, че Паскал е изкарал седмица в България като през това време е провел серия от срещи с адвокати, съдебни лобисти и приближени лица до главния прокурор Борислав Сарафов. Нито един обаче не успял да гарантира на контрабандиста, че ще издейства благоразположението на съда и прокуратурата дори срещу щедро възнаграждение.

 

Ангажирани в разследването срещу Никола Николов – Паскал, Петя Банкова, Стефан и Марин Димитрови и Живко Коцев разкриват, че само през 2023 г. криминалната структура на някогашния агент на Държавна сигурност е прекарала над 150 тира с контрабандни цигари към Румъния и Гърция, ползвайки се с протекции на МВР и митниците. До акцията срещу бандата на Паскал се стига, след като в началото на месец март т.г. в Румъния са заловени 4 тира с цигари, а арестуваните диспечери на пратките Кирил Петров и Кръстю Грозданов правят самопризнания пред разследващите в северната ни съседка, че работят под шапката на Марин и Стефан Димитрови – Ярите.

 

Както вече стана ясно към организираната престъпна група за контрабанда ще бъде включен и доскорошният началник на регионална дирекция „Гранична полиция" – аерогари Петър Субев. Маститият полицай е бил засечен през есента на 2023 г.  заедно с Паскал и с Марин Димитров – Ярата на почивка в Барселона. Неофициално се твърди, че Субев е подпомогнал групировката да изнесе към Испания машини за производство на цигари, които били инсталирани в столицата на Каталуния. Смята се, че Петър Субев е оказвал влияние върху свои подчинени да пропускат контрабандни товари на митничарското ОПГ на Паскал.

Източник: Уикенд