април 28, 2024

Патриарх Неофит гасне

От Синода призовават всички да се молят, защото само чудо може да го спаси

https://kliuki.net/liubopitno/patriarh-neofit-gasne-2/213785 Kliuki.net
Патриарх Неофит гасне

Църковни лица и медици разкриват, че здравословното състояние на патриарх Неофит, е изключително тежко и единственото, което може да го спаси, е чудо.

Официалното съобщение на Светия Синод от сутринта на 29 ноември гласи, че Негово Светейшество е настанен във Военномедицинска академия заради заболяване на белите дробове.

 

Макар от там да не уточняват точната дата, на която висшият архиерей е постъпил в лечебното заведение, в безпрецедентно за църквата изявление призовават „клира и верния боголюбив народ всесърдечно да се молят за бързото оздравяване и възстановяване на Първосветителя на Родната ни Църква“. Казано с други думи, на дипломатически църковен език това означава, че положението на 78-годишния патриарх, е критично.

 

За разлика от Ватикана, които отдавна огласяват истината за здравословното състояние на папата, без оглед на това колко е критично, БПЦ продължава да спазва комунистическата традиция отпреди 1989 г. и  държи в строга тайна здравословните проблеми на Негово Светейшество. Истината никога не се казва на широката общественост, дори когато положението е много критично, от БПЦ информират с половин уста, че патриархът е в болница.

 

Патриарх Неофит гасне

Припомняме, че русенският владика Неофит бе избран за наследник на патриарх Максим точно преди десетилетие. Патриарх Максим издъхна на достолепните 98 години, след като в продължение на цели 41 години оглавяваше БПЦ. Притеснението на Синода към днешна дата е свързано с това, че може да се наложи да бъде свикан Църковен събор за избор на нов предстоятел, ако се случи нещо фатално с Негово Светейшество.

 

„Молете се за чудо! Бог винаги е бил милостив към дядо Неофит и много пъти го е изцерявал. Бог чува молитвите ни и дано даде здраве и сили на патриарха“, отбелязва висш духовник. 

 

Запознати издават, че дядо Неофит е постъпил в болница преди повече от 10 дни. Той не е се появявал повече от един месец, като последната му публична изява бе срещата с вече бившата кметица на София Йорданка Фандъкова на 25 октомври. От тогава патриарха не е излизал пред камерите и не е провеждал официални срещи.

 

През ноември обаче имаше няколко индикации, че ситуацията в Българската православна църква е разклатена заради влошаващото се здраве на патриарха. Светият Синод, без дядо Неофит и в почти пълен състав, се срещна извънредно на 22 ноември с президента Румен Радев, като за важните разговори не бе съобщено предварително, а чак след това. Запознати от Българската Патриаршия доверяват, че официалният повод за срещата е бил да се обсъди укрепването на диалога между държавата, църквата и българските общности зад граница.

 

Истинската причина обаче е била, че владиците са информирали държавния глава за тежкото здравословно състояние на Негово Светейшество. Синодът проведе същия ден и друга знакова среща – с новоизбрания председател на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който от години като депутат се е ангажирал да помага на Православната църква при нейни проблеми с държавните институции.

 

Срещите от страна на Синода бяха ръководени от най-старшият сред владиците, които пристигнаха в столицата – Великотърновският митрополит Григорий. Другите двама, които ръководят най-отдавна епархии – Йоаникий и Йосиф, не присъстваха. Първият отдавна е тежко болен, а вторият ръководи епархията в САЩ, Канада и Австралия и засега остана в Ню Йорк.

 

През този месец дядо Неофит направи три обръщения към българския народ, но без да се появява публично. Те бяха публикувани на сайта на Българската патриаршия. Негово Светейшество поздрави хората с Деня на будителите – 1 ноември, на 15 ноември отправи обръщение по случай началото на Рождественския пост, а на 21-ви поздрави православните българи с Деня на християнското семейство – Въведение Богородично.

 

Тревожен сигнал, че нещо притеснително се случва с дядо Неофит бе даден и по време на храмовия празник на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ на 23 ноември. Безпрецедентно тогава почти всички владици се събраха в София и служиха заедно в катедралата, а патриаршеският престол в църквата остана празен.

 

Запознатите с църковните дела разкодираха този знак – за съжаление Светият Синод се готви за най-лошото и вече се обсъждат имена за наследник на патриарха. Досега патриарх Неофит винаги е присъствал на храмовия празник на патриаршеската катедрала, а когато здравословното му състояние не позволява лично да отслужи литургията, той седи на престола или пък стои прав, подпиран от духовници.

На тазгодишния празник и това не се случи, което притесни държавници, духовници и миряни.

 

През половината време от своето 10-годишно служене като патриарх, дядо Неофит многократно бе приеман в болници заради влошено здраве, заради операции или планови изследвания. Преди известно време той падна и счупи бедрената си кост и се наложи да бъде опериран.

 

От дълги години владиката страда от сърце, високо кръвно, диабет и ревматизъм и изпитва силни болки в краката и кръста, които му пречат да ходи безпроблемно. Затова и пристъпва приведен едва-едва и се налага да бъде прикрепян. Комбинацията от силни обезболяващи пък причиняват на Неофит мозъчна мъгла, забавени движения и муден говор.

 

Често страничните ефекти от тези медикаменти се проявяват в неврологичния статус на пациента, предимно в напреднала възраст, какъвто е случаят с патриарха. Възможно е дори състоянието да прилича на инсултно, макар болният да не е получавал удар, разкриват медици.

 

Още като млад епископ Неофит, чието светско име е Симеон Димитров, заболява от левкемия. За щастие тежката болест е хваната от медиците в начален стадий и след продължително лечение преди 30 години той влиза в ремисия. За съжаление обаче поради напредналата възраст на патриарха, през последните две години болестта се възвръща и предизвиква поражения върху и без това разклатеното здравословно състояние на Негово Светейшество, твърдят медици.

Източник: Уикенд