September 08, 2024

Петър Дочев се мръщи на 3 500 лв. хонорар

Прилага тези тактики още от студентските си години

https://kliuki.net/liubopitno/petar-dochev-se-mrashti-na-3-500-lv-honorar/225389 Kliuki.net
Петър Дочев се мръщи на 3 500 лв. хонорар

Обикновено заплати и хонорари са публична тайна и никой здравомислещ човек не ги коментира в публичното пространство, но очевидно Петър Дочев дори не е чувал за това общоприето правило.

Водещият на „Преди обед“ разказа подробно в предаването как се е пазарил за хонорар още докато бил студент и взел 3 500 лв. за снимки в реклама, което според него било твърде малко.

 

Макар от години актьорите да реват колко са ниски заплатите им, очевидно аршинът, с който ги мерят, е далеч по-различен от на повечето хора в България.

Преди дни Дочев разкри в ефир, че 1000 лв. за снимки в реклама на студент във втори курс, които обикновено продължават 1-2 дни, е смешно ниска сума, дори и 3 500 не била достатъчна.

В предаването той сподели собствения си опит за пазарене на хонорари, който прилагал още от студентските си години, когато нямал опит като професионален актьор, но вече познавал в детайли най-важното качество в условията на пазарната икономика – да се пазариш за заплата.

 

Дочев отишъл на кастинг за реклама, когато бил втори курс в НАТФИЗ, на който присъствали и голяма част от колегите му в Театралната академия. Всички те умирали от страх дали ще се справят, но той хладнокръвно си изчакал реда и когато се срещнал с комисията, обявил, че не е актьор – уж се занимавал с нещо друго, но от време на време го снимали в реклами, тъй като външността му била подходяща за целта.

 

След няколко дни му се обадили, за да му предложат работата – снимки в реклама с хонорар 1000 лева. Хитрият Дочев обаче не приел веднага, а обявил, че понеже не е актьор, ще се консултира с приятели от кинобранша дали офертата е приемлива и ги помолил да му звъннат отново след 20-тина минути. След като уговореното време изтекло, хонорарът вече скочил на 3 500 лв., което според Дочев пак е малко.

 

И тук идва въпросът, след като този хонорар е унизително нисък за студент във втори курс, то какъв ли е хонорарът му за ежедневна работа в шоуто на bTV? За Кадиев още преди години се говореше, че се разписвал срещу среден месечен хонорар в размер на 7 500 лв. Но оттогава досега инфлацията е изяла огромна част от тези пари, а и се предполага, че Дочев би трябвало да взима по-малко от колегата си, тъй като е по-малко известен. Предвид таланта, който притежава обаче, не е чудно да е успял да се спазари за доста по-висок от хонорара на Кадиев.

Източник: Уикенд