април 27, 2024

Прокурор пусна на свобода убиеца на Любо Полицая

Вече втора година няма обвинение срещу бандата за мокри поръчки на Къро

https://kliuki.net/liubopitno/prokuror-pusna-na-svoboda-ubieca-na-lyubo-policaya-2/210775 Kliuki.net
Прокурор пусна на свобода убиеца на Любо Полицая

Прокуроратурата успя да сътвори поредния чутовен гаф, осигурявайки свободата на убийците на бившия служител на МВР, забъркан с мафията – Любомир Иванов, по-известен като Любо Полицая. Бившето ченге бе застреляно показно на 25 март 2021 г. с три куршума пред дома му в квартал „Лозенец“, близо до Южния парк.

 

Дотук се стигна, след като миналия четвъртък Софийският апелативен съд пусна без каквато и да е мярка за неотклонение соченият за физически извършител на убийството Кристиан Илиев. Според съда по делото с месеци не са извършвани каквито и да е следствени действия и това, наред с изцяло косвените доказателства, е достатъчно основание да бъде пуснат на свобода. Така и двамата килъри на Любо Полицая вече са на свобода, след като Боян Табаков, сочен за организатор на покушението, напусна ареста още в началото на годината. Защитник на двамата е друг бивш полицай - Любомир Таков, прочул се покрай случая със скандалното отвличане на Стайко Стайков и добил известност като любимия адвокат на българския подземен свят. Бившият шеф на Криминална полиция Любомир Иванов бе застрелян от маскиран велосипедист в центъра на София.

 

Първоначалната  версия, по която работеха криминалистите, бе, че ексченгето е поръчано заради разпънат чадър над нелегално производство за цигари, коствал поста на тогавашния шеф на БОП Ивайло Спиридонов. Тази версия се подкрепяше от факта, че в недалечното минало Любомир Иванов се издирваше от Интерпол за ръководене на няколко фабрики за производство на цигари менте, заедно с покойния вече Георги Станев – Малката Бирма. Бившият любовник на чалгаджийката Преслава издъхна внезапно миналия ноември само на 31 години от рядко заболяване.

 

Изненадващо следването срещу Полицая бе прекратено през 2019 г. Тогава в софийския ъндърграунд плъзна мълвата, че лично Красимир Каменов – Къро е платил 250 000 лева на най-високо ниво, за да бъде „скъсано“ делото. Оттогава Иванов минал на заплата при висаджийския бос, като събирал компромати срещу негови служители и бивши съдружници и подавал информация срещу тях на приближени полицаи и прокурори. Източници от МВР предполагат, че това е едно от възможните обяснения за смъртта му.

 

Разследването по атентата зацикли сериозно, когато през март тази година Софийската градска прокуратура обвини Къро, че от Африка е поръчал убийството на своя приближен Любо Полицая. Версия, която според запознати е лишена от логика, защото именно Любомир Иванов

 е човекът, който държи контактите с магистратите на укриващия се в ЮАР подземен бос.

 

Прокурор пусна на свобода убиеца на Любо Полицая

 

Два месеца по-късно Къро бе обвинен като организатор на преврат срещу главния прокурор Иван Гешев, до чиято кола избухна взрив.

 

Седмици по-късно самият Красимир Каменов стана жертва на покушение, при което той и семейството му бяха брутално разстреляни от наемници в луксозното им имение в Кейптаун, Южна Африка.

 

Спад като Къро бе екзекутиран, множество свидетели се отказаха от показанията си, твърдейки, че са били притискани от службите да говорят срещу Каменов. От този момент нататък по случая с убийството на Любо Полицая реално спира да се работи. Може би е случайност, че прокурори по делото са двама бивши полицаи, които в миналото са били подчинени на покойния Любомир Иванов?

Източник: Уикенд, crimesbg.com