април 28, 2024

Рак и разбито сърце убиха Алис Крайчева преди 10 години

Първият й съпруг я надживя, въпреки легендарната му любов към чашката

https://kliuki.net/liubopitno/rak-i-razbito-sarce-ubiha-alis-kraycheva-predi-10-godini/215988 Kliuki.net
Рак и разбито сърце убиха Алис Крайчева преди 10 години

Синът на Алис Крайчева – Александър Балкански не се разделя със снимка на майка си, която стои на видно място в ателието му в му в радомирското село Касилаг. Единственият наследник на емблематичната тв водеща, който е художник от известно време се е застопорил в обезлюденото населено място и не иска да чуе да се върне в столицата, въпреки че е кореняк софиянец. Такава е и жена му Нели, която след два месеца висене в интернет открила Касилаг.

 

Първоначално семейството планирало да построи само вила, но при ковид кризата тя се превърнала в техен постоянен дом. Държала сами да си направят къщата, така че да е по вкуса им, и вложили по много от любимите си материали – дърво и камък.

На стените висят снимки на дядото на Александър – големият живописец и график Пенчо Балкански. Освен художник той е и изключителен майстор на фотообектива и снимките му и до днес са актуални.

 

Рак и разбито сърце убиха Алис Крайчева преди 10 години

Съпругата на Пенчо и баба на Александър е австрийката Омарозия, а във Виена българинът излага картините си с голям успех. Внукът му признава, че сега на село е много по-продуктивен като живописец, защото в софийското му ателие често се отбивали приятели, пък и придвижването из столицата му отнемало часове.

 

Александър е завършил Художествената гимназия, където признава, че научил много.

В Академията обаче не му понесло и затова напуснал без диплом. „Незаменимо е да можеш да си правиш каквото искаш, а тук, на село, го имам“, казва Балкански с широка усмивка.

 

Той е причината майка му Алис Крайчева да започне професионалния си път първо като манекенка. Красавицата е на 19 години, вече родила единственото си дете, когато получава поканата да показва дрехите на Центъра за нови стоки и мода. Поканата идва директно от приятеля и колега на Пенчо Балкански – Атанас Нейков, който тогава е художествен директор на ЦНСМ (Център за нови стоки и мода). „И на една вечеря, детето ми беше на година, той ми вика: „Що не дойдеш да станеш манекенка?“, спомня си началото на кариерата си Крайчева.

Тя вече е успяла да свали 30 килограма, които качила по време на бременността. До последно обаче внимаваше какво яде. „Избягвам тесто, сладко си позволявам 2 пъти в месеца максимум. Месо ям пилешко и свинско. Не ям телешко – много ми е мъчно за теленцата. Не ям агнешко по същата причина, отделно, че ми мирише, риба ям малко – не обичам много, но пък консумирам много зеленчуци. Смятам, че всяка жена, която уважава себе си, трябва много да внимава с храната“, казваше приживе бившата моделка, която бе запазила стройната си фигура. Алис бе и страстна пушачка, която трудно пускаше цигарата. Бащата на Александър. също е художник – Тодор Балкански. Софийската клюка твърди, че преди да се врече във вярност на Теодор, Алис Крайчева преживява бурна любов с колоритния столичен скулптор и бохем Атанас Ковачев който умира от тежка цироза в навечерието на 50-ия си рожден ден през 1998 г. Двамата са съученици от 34-а гимназия. Когато Атанас отива в казармата, Алис му обещава да го чака, но след това заживява с Теодор, а зарязаният цял живот не може да я преживее. Дави мъката в алкохола, но и Теодор също надига чашката.

 

„Безпаметно се влюбих в Теди. Той беше безумно красив, много се обичахме“, признава приживе Алис, но въпреки любовта свадите в дома им зачестяват заради бохемската природа на съпруга. Агонията приключва с развод. Теодор умира преди година, като до последно кара ски и се разхожда със сина си из планините край село Касилаг

 

„След Балкански се омъжих за мой колега от радиото – много готин, но за кратко време“, разказваше Алис. Всъщност красивата брюнетка работи като манекенка само докато следва българска филология. Въпреки, че по онова време тази професия е твърде примамлива с пътувания и приятната публичност, щом се дипломира, младата жена я зарязва и започва работа в радио „София“, където остава 3 години.

 

„От ЦНСМ не ме пускаха дълго време. Ходих, плачех, молих и най-накрая ме пуснаха. Най-големият. ми шамар след оставката, въпреки че аз бях много щастлива, че ще работя в медия, т.е. това, което съм искала, дойде след 3 месеца. Разбрах, че Масако Оя е поканила целия екип на Центъра за нови стоки и мода и те заминават за Япония. Беше ми много тъжно, че пропуснах шанса да видя тази страна, а пък колегите ми бяха сърдити за това, че съм напуснала“, спомня си приживе легендарната красавица.

 

През 1981 г. от репортер в отдел „Информация“ на държавната телевизия, прави пробив в ефира, независимо че нарушава табуто – не може да казва правилно буквата „р“. Написва за изпита текст, в който няма нито една от тази „опасна“ буква. На прослушването обаче я питат защо произнася някаква дума по определен начин.

„И аз, нали съм си снобка, надменно отвърнах: „Защото такава е транскрипцията“. Така всичко лъсна. Въпреки това ме взеха“, смееше се Алис.

 

Дълги години нестандартната и оригинална Крайчева оцветяваше сивия понякога пейзаж на „Сан Стефано“ 29. Алис беше в екипа на славното някога предаване „Събота, късен следобед“. За техните репортажи и купони с Ричард Груев и Емил Розов все още се носят градски легенди. Близо петилетка работи с Александър Авджиев в създадения от него сутрешен блок „Добро утро“, по чийто тертип след това се нароиха епигоните. След като свалиха предаването от ефир, от 2002 до 2004 г. със Сашо бяха отговорни

редактори на „Денят започва“.

 

Алис беше в стихията си, станеше ли дума за мода и стил. Неслучайно беше автор и водещ на тематичните предавания – с много усет и вещина помагаше на младите дами да формират вкус в гардероба си. Българките следяха рубриките й с наслада, защото в тях винаги имаше особен поглед. Сутрешният блок на БНТ, където тя ръководеше минутите за култура, беше последното й щатно и държавно работно място.

 

Докато се труди на „Сан Стефано“, Алис се задомява за бизнесмена Светослав Петров, който я носи на ръце, но си отива без време. Последната й бурна любов е с бившия директор на Народния театър Павел Васев, който обаче приключва връзката си с легендарната манекенка по свое желание. Крайчева остава с разбито сърце и дълго не може да се съвземе, че е зарязана.

През лятото на 2011 г, тя е освободена от БНТ. Едва ли има съмнение, че силният стрес и откъсването от любимата й среда, са отключили рак на панкреаса, от който си отиде само на 65 години. Така се случи и при вярната й дружка Васа Ганчева.

 

„Тежка обида, пренебрегване и безсилие са нещата, които ме  вбесяват“, лаконично изкоментира тогава изгонването си Алис, която обаче бе навършила години за пенсия. Преди да почине през 2013 г., тя успява да се порадва на внучката си Яна. Днес 14-годишното момиче е едно от малкото деца в село Касилаг, където бебе не се е раждало от десетилетия. Местните много й се радват, че ходи в селското училище, макар приятелите на Нели и Александър да ги обявили за луди, че я отписват от централно столично школо, което посещавала преди това.

 

Баща й Александър винаги наричал майка си по име, Яна пък бе само на 4 години, когато си отиде Алис, и тя не чу достатъчно пъти от нея думичката „баба“, но тя се радваше, че младите й колеги я наричат „како” – така, както на времето са наричали и Бригита Чолакова. Алис приема

обръщението „како“ като титла, но десет години след кончината й малцина на „Сан Стефано“ се сещат за нея.

Източник: Уикенд