май 15, 2024

Ретинолът е чудо-средство за подобряване на самостоятелната грижа за лицето

https://kliuki.net/liubopitno/retinolat-e-chudo-sredstvo-za-podobryavane-na-samostoyatelnata-grizha-za-liceto/222389 Kliuki.net
Ретинолът е чудо-средство за подобряване на самостоятелната грижа за лицето

Кожата около очите е една от най-тънките, нежни и чувствителни области на лицето ни, което е най-уязвимото за влиянието на различни фактори. Тя се влияе от времето, стреса и външните фактори, които могат да доведат до бръчки, тъмни кръгове, подуване и други признаци на стареене и умора. Следователно не е изненадващо, че такава чувствителна зона изисква специални грижи и именно тук на помощ идва околоочен крем.

Какви проблеми могат да бъдат решени с околоочен крем 

Кремът на кожата около очите е многофункционален продукт, проектиран специално за грижата за чувствителна зона около очите. Той може да подобри цялостното състояние на кожата и да реши проблеми като: бръчки, тъмни кръгове, подуване и торби под очите, сухота и увяхване на кожата. 

Какъвто и да е популярният и рекламиран продукт, важно е да купите нещо, което отговаря на вашите индивидуални нужди и тип кожа за постигане на максимални резултати. Ето някои от най-често срещаните видове околоочни кремове:

  1. Подмладяващ околоочен крем. Съдържа активни съставки, като пептиди, ретинол и хиалуронова киселина, които спомагат за намаляване на бръчките и увеличаване на еластичността на зоната около очите. Подмладяващите кремове също могат да съдържат антиоксиданти, които предпазват кожата от ефектите на свободните радикали и предотвратяват стареенето на клепачите. 
  2. Овлажняващ околоочен крем. Той е богат на различни съставки, като хиалуронова киселина и глицерин, които овлажняват кожата около очите и предотвратяват сухота и пилинг. Те помагат за възстановяване на бариерната функция на кожата и й придават мекота и гладкост. 

  1. Околоочен крем за коригиране. Проектиран за решаване на специфични проблеми тъмни кръгове, подуване или торбички под очите. Продукта може да съдържа осветителни съставки, компоненти за борба с бръчки и други активни вещества, насочени към подобряване на специфичните кожни аспекти на зоната около очите.

Кремът също може да бъде дневен или нощ. Трябва да се обърне особено внимание на ретинол за лице, помагащ да увеличи образуването на колаген, което, от своя страна, увеличава еластичността на кожата.

Митове за ретинол

Говорейки за продукт като ретинол, най-популярните митове са: 

  1. Ретинолът не може да се използва през деня, защото увеличава фоточувствителността. Не е вярно. Той не увеличава фоточувствителността, тъй като не произвежда вредни вещества под въздействието на слънчевата светлина. Факт е, че кожата, която редовно получава ретинол, след това става по-тънка, така че изглежда по-свежа и по-ярка. Тя става по-гладка, тъй като горният слой от мъртви клетки е просто се отстранява. Този процес е много нежен и постепенен. И именно поради този ефект може да изглежда, че кожата става чувствителна към слънцето. Ето защо, когато използвате козметика с този компонент, е необходимо да се прилагат слънцезащитен крем върху кожата през деня.

  1. Ретинолът изсушава кожата. Това вещество не изсушава самата кожа, но трябва да се използва правилно (изберете необходимия процент от веществото в козметика, прилагайте необходимото количество върху кожата, заедно с козметиката с ретинол за прилагане на слънцезащитен крем). Тогава няма да има неприятни усещания, свързани с използването на ретинол. 
  2. Не може да се използва с AHA и BHA киселини. Тези киселини работят в горния слой на кожата, а пък ретинолът прониква много по-дълбоко. Следователно, те не пречат помежду си, но напротив, киселините изчистват ретинола на пътя, така че той прониква по-дълбоко в кожата и върши работата си.

Съвет: специалистите ви съветват да избирате ретинол не самостоятелно, а в тандем с козметолог или дерматолог, за да решите кожните проблеми, а не да създадете нови.