September 21, 2024

Сергей Станишев се разделя с луксозния си имот в Созопол

Строежът, кацнал е завършен почти изцяло

https://kliuki.net/liubopitno/sergey-stanishev-se-razdelya-s-luksozniya-si-imot-v-sozopol/230643 Kliuki.net
Сергей Станишев се разделя с луксозния си имот в Созопол

Експремиерът (2005-2009) Сергей Станишев се е отказал от собствеността на просторен апартамент в помпозна сграда, кацнала върху скалите на брега над градския плаж в Созопол, проектирана от брат му Георгий.

 

Доскорошният евродепутат и бивш лидер на БСП и европейските социалисти е обявил за продажба тристаен апартамент с обща площ от 113 кв. м. и тераса с площ от 64 кв. м. с панорамна гледка към морето и Стария град в Созопол като исканата от него сума за луксозния имот е 400 000 евро. Жилището се продава чрез агенцията за недвижими имоти „Наталия хоум“ и според запознати се води официална собственост на дружеството „Доминс инвест“. Чрез същата компания лукс апартамент над градския плаж притежава и братът на Сергей Станишев – Георгий, който е проектирал спорната сграда в Созопол.

Строителството на сградата, която първоначално беше предвидена като 5-звезден хотел, стартира през есента на далечната 2010 г., но проектът беше замразен за няколко години вследствие на бурен обществен скандал и обвинения, че теренът неправомерно е заграбен от частници със задкулисна помощ от държавни и общински служители. Като неофициален собственик на 5-етажната сграда, кацнала върху скалата над градския плаж, беше сочен Сергей Станишев заради обстоятелството, че той беше премиер в периода, в който са били придвижени документите и разрешителните за строеж. И до ден днешен обаче пряка връзка между Станишев и българо-руското дружество инвеститор в проекта не може да бъде открита освен факта, че неговият брат Георгий е проектирал наподобяващата кораб 5-етажна сграда.

 

Иначе спорната сграда, извисяваща се над градския плаж в Созопол, вече е изцяло завършена и ще бъде пусната в експлоатация през пролетта на 2025, г., за когато е предвидено да се сдобие с акт 16 Почти всички апартаменти отдавна са разпродадени на зелено на цени от 3000 до 5000 евро за квадратен метър.

Оказва се, че агенцията за недвижими имоти „Наталия хоум“, която е оторизирана от инвеститора да продава луксозните жилища в скандалната сграда, търси купувачи само за 3 апартамента в комплекса, както и собственици на търговски помещения на партерния етаж.

 

„Сергей Станишеви брат му Георгий притежават жилища в сградата, но са пожелали да продадат морските си апартаменти вероятно защото не искат имената им да бъдат свързвани с арогантно строителство на ръба на закона и с руски капитали”, разкрива общински съветник от Созопол, пожелал името му да бъде запазено в тайна. Според думите му строежът на сградата върху скалите над градския плаж, който дълго време беше замразен, е бил подновен през есента на 2020 г. със съдействието на кмета Тихомир Янакиев, който беше издигнат от БСП за градоначалник на Созопол и кара втория си кметски мандат.

 

Спорът за строежа избухна през 2011 г., когато българо-руската фирма „Инти“ ООД, представлявана от бизнесмена Йордан Георгиев и руснака Сергей Зайцев, започна да лее бетон върху скалите над градския плаж в Созопол върху терен, собственост на Съюза на кинодейците. Оказа се, че през февруари 1989 г. Съюзът на кинодейците купува право на строеж – 9,5 декара, срещу сумата от близо 200 000 лева, но не и самата земя. Десет години по-късно с констативен нотариален акт и на базата на тази заповед те се сдобиват и с част от самия парцел. Правото на строеж, което по закон има давност 5 години, обаче е изтекло отдавна.

 

От Съюза на филмовите дейци дават терена на дружеството „Инти“ срещу 35% обезщетение, но към днешна дата не е известно дали филмовите дейци притежават като собственост апартаменти в сградата, или те са разпродадени тихомълком от ръководните органи, каквито съмнения има. През 2011 г., когато избухна скандалът със строежа на сградата, уверенията на инвеститора бяха, че част от сградата ще се използва и за Руски културно-информационен център.

 

„Документите показаха, че този парцел е откраднат от държавата със съдействието на Съюза на кинодейците и на база на заповед с изтекла давност и сила. Жалбите на живеещите наоколо хора срещу застрояването и разбиването на скалите над брега обаче бяха отхвърлени от Върховния административен съд като неоснователни с мотив, че не са пряко потърпевши. Без последствия останаха и редица други нарушения – сградата уж трябваше да е на три етажа, а се вдигнаха 5, беше ограничен достъпът до плажа, а строежът наруши и Закона за устройство на черноморското крайбрежие, тъй като навлезе в зона А, където строителството е забранено“, разказва общински съветник от Созопол.

 

Според думите му част от жилищата в луксозната сграда, уж предназначени за Съюза на филмовите дейци, са били изкупени от руския инвеститор на силно занижени цени и впоследствие препродадени с огромна печалба. Твърди се, че действащи дипломати от Руското посолство в София са сред гордите собственици на апартаменти в сградата, кацнала върху скалата над градския плаж в Созопол.

Източник: Уикенд