юни 26, 2024

Шампионката Стилияна Николова крие любопитна биография (От малка е закърмена със спорта – Снимки)

Гимнастичката, която грабна златото в Будапеща, може да се похвали със семейни традиции в спорта

https://kliuki.net/liubopitno/shampionkata-stiliyana-nikolova-krie-lyubopitna-biografiya-ot-malka-e-zakarmena-sas-sporta-snimki/223893 Kliuki.net
Шампионката Стилияна Николова крие любопитна биография (От малка е закърмена със спорта – Снимки)

Баща ѝ е Илия Дяков и се е изявявал като футболист за “Добруджа”, ЦСКА и “Славия”. Освен това в рамките на една година, в периода 1985 – 1986, отбелязва пет мача и за националния отбор на България и участие в Световното първенство в Мексико.

По-интересна е съдбата на майката на Стилияна Николова – Паулина Николова. Дамата също е състезателка по художествена гимнастика, два пъти става световна шампионка и веднъж европейска шампионка с ансамбъла по художествена гимнастика. И по-голямата сестра на младата ни надежда е свързана с традициите в семейството и заедно с майката работи като треньор в Египет.

В Кайро е родена и Стилияна Николова – на 22 август 2005 година, а тренировките ѝ в залата започват още в детска възраст. Владее английски, арабски и руски, като познаването и на руския дължи на факта, че учи в руско училище. Висока е едва 141 см, а теглото ѝ е 39 кг. Независимо от минималистичните си размери обаче е устремена към върховете и не се плаши от упоритата работа.

Когато е на 13, гимнастичката се установява в България, където се включва в националния отбор на България. Неин треньор е Валентина Иванова и както изглежда, двете тепърва ще постигат още успехи.

Източник: ladyzone.bg