април 19, 2024

Ще съди ли Иван Звездев bTV?

Работата мирише на „копи-пейст“

https://kliuki.net/liubopitno/shte-sadi-li-ivan-zvezdev-btv/167208 Kliuki.net
Ще съди ли Иван Звездев bTV?

bTV окраде по изключително грозен начин една от звездите, с които изгря на старта си още преди години – Иван Звездев.

Вероятно си спомняте, че именно той водеше едно от първите кулинарни предавания в телевизията – „Бон апети“, а след това и „Кухнята на Звездев“.
Оказва се обаче, че новото кулинарно шоу на медията „Вкусът на България“ е окрало готварската книга на кулинаря, която е на пазара от месеци.

Ако медията все още не е платила авторски права на Звездев за заглавието на новото си кулинарно предаване, то би трябвало да го направи в най-скоро време. Безспорно книгата му е била на пазара много преди шоуто на медията да види бял свят.

Поради тази причина на bTV ще им се наложи или да купят заглавието, или пък да сменят името на предаването си с нещо по-оригинално. В противен случай съвсем спокойно може да се каже, че става дума за чиста проба плагиатство и Иван Звездев да потърси правата си в съда.

Ако изключим окраденото заглавие, като цяло шоуто наистина е нещо, което досега не е правено по нашите ширини. Водещата Мария Жекова, която излезе като победител от последния сезон на „Мастършеф“ се среща с хора от селата, за да издири традиционни рецепти, продукти и методи за приготвянето на храната.

Нещо подобно направи и шеф Андре Токев, който обаче се бе съсредоточил върху историческите забележителности на селищата, в които гостуваше. Мария пък се интересува основно от кулинарията.

При все, че напоследък Иван Звзедев не се появява често в ефира на телевизиите, продължава да готви пред публика, но по събори и различни събития, свързани с кулинарията. Заедно с това води и интернет рубрика, представяща оригинални рецепти от миналото. Едно от последните ястия, които кулинарят е показал на последователите си е от готварска книга от далечната 1940 г.

Дори и в това отношение има доста допирни точки между рубриката на Иван Звездев и новото предаване на Мария Жекова. Единствената разлика е, че Звездев не обикаля из страната, за да готви, а ползва собствената си кухня, вероятно по финансови причини.

Припомняме, че „Вкусът на България“ стартира на 24 септември с едночасов епизод, в който на зрителите бе представена къщата на водещата, след което гостуваха в родопските села Осиково и Гела. При все, че бяха показани множество ястия, водещата сготви само две рецепти. 

Занапред предаването ще е с времетраене 30 минути и ще се излъчва в събота. На този етап все още не е  ясно колко сезона ще има. Мълвата носи, че засега е планиран само един, но ако рейтингът е добър може да се помисли и за продължение.
Източник: Уикенд
 

Ще съди ли Иван Звездев bTV?

Ще съди ли Иван Звездев bTV? - Снимка 2